Quiche lorraine

Quiche lorraine – Znakomite danie zarówno na obiad, kolację, jak i przekąskę. Proste w przygotowaniu i pyszne zarówno na ciepło, jaki i na zimno.

Quiche lorraine – to nic innego, jak tarta na kruchym spodzie, wypełniona boczkiem i warzywami, oraz masą jajeczno-serową.

 

Nie wiem dlaczego to danie na wiele, wiele lat wypadło mi z głowy i dopiero kilka dni temu przypomniał mi o nim Jamie Oliver w swoim najnowszym programie.

 

Ogromną zaletą tej wyśmienitej potrawy jest to, że można do niej dodać dokładnie to, co się chce, a nawet zrobić je bez spodu, czyli może ono nawet spełniać wymogi diety bezglutenowej i niskowęglowodanowej.

 

Ponieważ ja sam unikam węglowodanów, podam wam dzisiaj przepis bez spodu, ale oprócz tego, że w wersji oryginalnej wypełnia się najpierw formę na tartę kruchym ciastem, które najpierw nakłuwa się widelcem i piecze wstępnie  “na biało” pod obciążeniem, przepisy są identyczne.

 

 

 

Quiche lorraine

 

 

 

 

Quiche lorraine

(4 osoby, bez spodu) 

 

250 g wędzonego boczku

1 duża cebula

1 pęczek botwinki

500 g zielonych szparagów (najlepiej świeżych)

200 g mrożonego zielonego groszku

1 łyżka stołowa masła

50 ml wody

5 jaj

200 g sera typu cheddar, lub gruere

250 ml śmietany 30%

Sól, cukier i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

1. Pokrój boczek w cienkie paski, albo małą kostkę i zarumień na patelni.

 

2. Dorzuć cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij wraz z boczkiem.

 

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a resztę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki i dorzuć bez obierania ich do boczku i cebuli uprzednio rozpuszczając na patelni łyżkę masła.

 

4. Odkrój ewentualne buraczki z botwinki, pokrój łodyżki w małe kawałki, a liście w większe, kilkucentymetrowe kawałki i dorzuć do reszty na patelni.

 

5. Dosyp groszek, dolej troszkę wody i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Pozwól żeby szparagi i groszek zrobiły się al dente. To trwa nie dłużej niż 2 – 3 minuty. (Bądź ostrożny z solą, bo boczek jest słony, a cukru tylko odrobina, jakaś mała łyżeczka, żeby warzywa zachowały kolor i były chrupkie.

 

6. Wyłóż formę żaroodporną papierem do pieczenia i włóż do niej warzywa i boczek (Jeśli chcecie mieć boczek chrupiący, to włóżcie go wraz z cebulą, zanim na patelnie dorzucicie resztę warzyw.)

 

7. Roztrzep w misce jaja ze śmietaną i dodaj do mieszaniny stary ser.

 

8. Piecz na dole piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

 

Gotowe!!!

 

 

 

Quiche zazwyczaj podaje się sam z zielona sałatą z winegretem, ale znam też takich, którzy nie wyobrażają go sobie bez świeżej bagietki. Podajcie go zatem jak sami chcecie ze swoimi ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

Quiche

Quiche (kisz) – rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/


#Quiche