Utopence

Utopence – Niektórzy nienawidzą tej przekąski, a nawet traktują ją pogardliwie, jako “zwykłą parówkę w occie”. Ja natomiast uwielbiam i sam często robię.

Utopence poznałem dopiero niedawno w Czechach podczas pracy w czeskich teatrach i od razu zapałałem wielką do nich miłością, albowiem uwielbiam wszystko, co marynowane w occie i utopence nie stanowią tu wyjątku.

 

Na początku kupowałem cały zapas słoików przed powrotem do Polski, ale ponieważ jakość samych serdelków często pozostawiała wiele do życzenia, postanowiłem kiedyś zrobić je sam. Okazały się banalnie proste w wykonaniu i o wiele smaczniejsze od tych kupnych. Od tego czasu robię je regularnie. Zawsze mam słoik w  zanadrzu w lodówce.

 

 

 

Utopnce

 

 

 

 

Utopnce

 

Składniki:

500 g twardych, dobrej jakości parówek, lub serdelków,
3 – 4 świeże, marynowane lub suszone papryczki chili bądź peperoni,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,

 

Na zalewę:

3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 łyżki stołowe cukru (słodycz możecie regulować sobie sami. Niektórzy wolą słodszą zalewę, a niektórzy bardziej wytrawną),
1 łyżeczka soli,
kilka kulek ziela angielskiego,
2 – 3 liście laurowe,
1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu

 

 

 

  1. Składniki na zalewę zagotować, odstawić i wystudzić.
  2. Parówki, lub serdelki obrać z osłonek i podzielić na mniejsze części (ja serdelki dzielę na “jeden kęs”, czyli na 4).
  3. Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek, w zależności od wielkości ząbków na pół lub w ćwiartki.
  4. W słoikach układać na przemian: cebulę, czosnek, parówki, oraz papryczki.
  5. Całość zalać lekko zimną zalewą, zamknąć słoiki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce lub do lodówki.

 

Gotowe!

 

Tak zamarynowane parówki są idealne do spożycia po 3 – 4 dobach. Możemy śmiało przechowywać je nawet do około dwa i pół miesiąca.

 

 

 

 

Utopence

Utopenec (cz. dosł. „topielec”, lm utopenci albo utopence) – popularna czeska przekąska, serdelkowate kiełbaski w marynacie.

 

Nazwa pochodzi najpewniej od sposobu przyrządzania poprzez „topienie” wędliny w słodko-kwaśnej zalewie. Popularny przekaz łączy ją jednak z postacią młynarza Šamánka spod Berouna (autora receptury), który miał się utopić przy naprawie młyńskiego koła

 

Podstawowy jej składnik stanowią kiełbaski zwane špekáčkami, wyrabiane z mieszaniny mięsa wołowego i wieprzowiny z dodatkiem słoniny, i zalewane gotowaną, a następnie przestudzoną marynatą. W tej postaci przetwór przechowywany jest w miejscu chłodniejszym (poza lodówką) przez 1-2 tygodnie, zanim ostatecznie nadaje się do spożycia. Utopence zwykle spożywa się na zimno z pieczywem, a także jako zakąskę, np. do piwa.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Utopenec


#kuchnia