Cordon bleu z indyka

Cordon bleu –  to panierowane danie mięsne, składające się z sera i szynki owiniętych sznyclem cielęcym, lub innym mięsem. Tym razem indykiem

Francuski termin cordon bleu jest tłumaczony jako „niebieska wstążka”.
Według Larousse Gastronomique: cordon bleu „pierwotnie była to szeroka niebieska wstążka noszona przez członków najwyższego stopnia rycerskiego L’Ordre des chevaliers du Saint-Esprit, ustanowiona przez Henryka III we Francji w 1578 r. był od tego czasu stosowany do potraw przygotowywanych na bardzo wysokim poziomie i przez wybitnych kucharzy. Podobieństwo to niewątpliwie wynikało z podobieństwa między szarfą noszoną przez rycerzy a wstążkami (zazwyczaj niebieskimi) fartucha kucharza.

 

Poza tym Le Cordon Bleu to także znakomita szkoła kulinarna.

 

W Paryżu  w 1895 r. Francuska dziennikarka Marthe Distel wydaje magazyn kulinarny „La Cordon Bleu”. W październiku abonenci są zapraszani na pierwsze lekcje gotowania Le Cordon Bleu.

 

W 1897 r. Le Cordon Bleu Paris wita swojego pierwszego rosyjskiego studenta.

 

Początki cordon bleu jako sznycla nadziewanego serem pochodzą z Brig w Szwajcarii.
Prawdopodobnie około lat czterdziestych XX wieku, po raz pierwszy wspomniano w książce kucharskiej z 1949 roku. Najwcześniejsza wzmianka o „kurczaku cordon bleu” w The New York Times pochodzi z 1967 roku, podczas gdy podobne przepisy na cielęcinę można znaleźć od co najmniej 1955 r.

 

Wspólne dla wszystkich przepisów jest to, że danie zawsze zawiera plastry żółtego sera i szynki.

 

Ja dziś prezentuję wam znakomity przepis na to proste danie w wersji z piersią z indyka, ale wy możecie użyć innego mięsa.

 

 

 

Cordon bleu z indyka

 

 

 

Cordon bleu z piersi indyka

 

4 sznycle (~400 g) z piersi indyka. (Sugeruję, żeby kupić gotowe sznycle, bowiem są mniej więcej tej samej wielkości.)

 

2 duże plastry soczystej gotowanej szynki. (użyjcie swojej ulubionej, bylebyście nie skąpili, bo smak szynki jest ważny)

 

4 plastry topionego sera w plastrach (Tak! Ja w tym wypadku wolę ten produkt przemysłowy, bowiem znacznie lepiej topi się od “suchego” sera, szybciej się topi i daje lepszy, pełniejszy smak.) Użyjcie ulubionego smaku; tostowego, cheddar, złoty ementaler, gouda, albo innego.

 

1 jajo

 

mąka

 

bułka tarta

 

sól i pieprz do smaku

 

bezsmakowy olej (może być np. rzepakowy, arachidowy, ryżowy, albo słonecznikowy) do smażenia.

 

 

 

  1. Rozklepcie sznycle na cienkie duże plastry.
  2. Na dwóch z nich połóżcie plaster szynki, a na nim dwa plastry topionego sera.
  3. Przykryjcie każdy sznycel, drugim, rozklepanym sznyclem.
  4. Panierujcie w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smażcie na małym ogniu do zarumienienia obu stron.

 

 

Gotowe!

 

Najlepiej takie sznycle smakują z frytkami, ale znam takich, którzy wolą jeść je z ryżem, albo z ziemniakami pure’, więc jedzcie z tym na co macie ochotę.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

Źródło:
https://en.wikipedia.org/wiki


#CordonBleu