Spaghetti z krewetkami i pomidorami

Spaghetti z krewetkami i pomidorami – Przepyszne danie kuchni włoskiej, które niezwykle szybko i prosto się przyrządza, a smakuje wybornie.

Cały sekret tego dania tkwi w świeżych pomidorach, żeby przyrządzić je tak, aby nie straciły swojej jędrnej faktury i nie stały się papkowate, bo wtedy to już nie będzie spaghetti z krewetkami i pomidorami, lecz spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym, a to już zupełnie inne danie.

 

 

 

Spaghetti z krewetkami i pomidorami

 

 

 

 

Spaghetti z krewetkami i pomidorami

(4 osoby)

 

250 g obranych, świeżych lub ugotowanych krewetek

 

1 cebula

 

300 g świeżych pomidorów, lub pomidorków koktajlowych

 

2 ząbki czosnku

 

Garść pokrojonej drobno natki pietruszki

 

30 g startego parmezanu, pecorino, albo grana padano

 

 

 

 

1. Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na oliwie, lub oleju.

 

2. Dorzucić pokrojone w małe cząstki pomidory (koktajlowe przeciąć na pół)

 

3. Kiedy tylko pomidory złapią temperaturę, dorzucić krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy świeże zmienią kolor na różowy, albo te już ugotowane tylko się zagrzeją, podlać kilkoma łyżkami wody spod gotowania spaghetti, dorzucić natkę i posypać startym parmezanem. Mieszać aż powstanie gładka emulsja.

 

4. Dorzucić pastę do sosu, i porządnie wymieszać.

 

Gotowe!

 

 

 

 

Najlepiej podawać ten sos ze spaghetti, ale każdy niech wybierze swój ulubiony rodzaj pasty i zajada.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

Spaghetti

Spaghetti – rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu.

.

Typowe danie składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i opcjonalnie posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).

 

Makaron ten “wkręca się” bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na każde 100 g). Następnie gotuje się go przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), odcedza się wodę, miesza makaron z sosem i podaje na stół. Spaghetti nie należy zalewać zimną wodą.

 

Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Po rozciągnięciu i przełamaniu dobrze ugotowanego makaronu, nitka wydaje charakterystyczny trzask, a w jej przekroju widoczna jest niewielka kropeczka, świadcząca o nieprzegotowaniu. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego przyrządzaniu.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Spaghetti


#spaghetti