Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku – Jeżeli znacie kuchnię japońską tylko z sushi i sashimi to polecam ten błyskawiczny przepis rodem z domowej kuchni japońskiej.

Kurczak po japońsku z ryżem i jajkiem, oyakodon, lub kurczak ojciec-syn to potrawa jednogarnkowa. Jej główne składniki to cebula, kurczak, jajko i dużo smaku umami.

 

Nazwa dania pochodzi od słów: oya-rodzic + ko-dziecko + donburi. Dziecko to w tym kontekście jajko, rodzic to kurczak, a donburi to po prostu ogólne określenie na japońskie danie z ryżem serwowane w misce.

 

W oryginalnym przepisie robi się sos z bulionu dashi, sosu sojowego, sake, mirinu i cukru. Moja wersja jest prostsza, bo używam słodkiego sosu sojowego, który łatwiej u nas kupić, a smak pozostaje idealnie taki sam, jak w oryginale.

 

 

 

Kurczak po japońsku

 

 

 

 

Kurczak po japońsku

(2 osoby)

 

200 g ryżu (najlepiej do sushi)

 

2 dorodne piersi z kurczaka, albo 400 g piersi z indyka

 

1 duża cebula

 

120 ml słodkiego sosu sojowego

 

jajka

 

cebula dymka do przybrania

 

 

 

 

1. Ugotuj ryż według przepisu i nałóż do miseczki

 

2. Pokrój kurczaka, albo indyka w ~2 centymetrową kostkę, a cebulę w piórka.

 

3. Podsmaż wszystko na oleju w mocno rozgrzanym woku, albo na mocno rozgrzanej patelni.

 

4. Zalej wszystko słodkim sosem sojowym, a na końcu dolej roztrzepane jajka i gotuj, mieszając, aż uzyskasz konsystencję wilgotnej jajecznicy.

 

5. Wyłóż danie na ryż i posyp pokrojoną, zieloną częścią dymki.

 

Gotowe!

 

 

Smacznego – Itadakimasu!

 

 

 

 

Kuchnia japońska

Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku: mięsa, ryb i warzyw.

 

Kultura jedzenia

Japończycy jedzą pałeczkami (hashi). Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej – z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi, oparte o hashioki. Zupę pije się z miseczki, do innych talerzy i naczyń sięga się pałeczkami.

 

Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań, wypowiada się formułę grzecznościową: Itadakimasu → „Pozwolę sobie przyjąć poczęstunek”. W ten sposób honoruje się wszystkich zaangażowanych w wytworzenie i przygotowanie posiłku: rolników, rybaków, rodzinę, a także wyraża podziękowanie zwierzętom i roślinom, które poświęciły się, aby stać się samym posiłkiem.

 

Po spożyciu posiłku należy powiedzieć: Go-chisō-sama deshita → „Dziękuję za poczęstunek”, mniej formalnie: Go-chisō-sama. Dosłownie: „Wymagało to dużo pracy (przygotowanie posiłku)”, co można zinterpretować: „Dziękuję za posiłek, to była uczta”. Podobnie jak Itadakimasu, dziękuje wszystkim związanym z posiłkiem, łącznie z samym jedzeniem. Pominięcie Go-chisō-sama jest nietaktem i niewdzięcznością.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_japo%C5%84ska


#kurczak