Polędwiczka w sosie musztardowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym – Proste, ale niesamowicie smaczne i wykwintne danie rodem z restauracyjnej kuchni francuskiej.
Ostatnio naszła mnie ochota na jaja na twardo w sosie musztardowym i przeglądając internet stwierdziłem, że na polskich stronach prawie nikt nie robi tego sosu poprawnie, a po zjedzeniu już tego pysznego dania nadal miałem ochotę na sos musztardowy, ale tym razem już nie z jajkami, więc przyszło mi do głowy, że polędwiczka wieprzowa powinna się także do tego nadawać.
I miałem rację!
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
(4 osoby)
1 ładna polędwiczka wieprzowa.
Masło i odrobina oleju roślinnego do smażenia.
Sól i pieprz do smaku.
Do sosu:
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe ulubionej musztardy
Ewentualnie szczypta cukru do smaku
1. Pokrój polędwiczkę w medaliony szerokości mniej więcej na dwa palce, rozpłaszcz je trochę ręką, posól i popieprz do smaku i podsmaż aż kolor złoty złapią po obu stronach. (Nie przeciągaj ich, albowiem polędwiczka wieprzowa do delikatnych mięs należy i nadto wysmażona traci miękkość i sucha i twarda się robi.)
Sos:
1. Masło w rondlu do sosów roztop i drobną mąką pszenną je zasyp. Mieszaj podsmażając zasmażkę, aż posmak surowej mąki straci.
2. Całym zimnym mlekiem zalej i mieszaj energicznie, podgrzewając na wysokim ogniu, aż cały sos budyniowatej konsystencji nabierze.
3. Bulionem warzywnym rozrzedzaj, aż konsystencję lejącego, ale dosyć gęstego sosu uzyskasz. (Jeżeli nie masz bulionu warzywnego, bulionetki użyj i wodą rozprowadzaj.)
4. Ulubioną musztardą dopraw, ewentualnie szczyptą cukru dosmakuj i voila! Gotowe! (Jeżeli bardziej widowiskowy wygląd sosu chcesz osiągnąć, musztardy z całą gorczycą użyj)
Takie medaliony moim zdaniem z pure ziemniaczanym najlepiej smakują, ale znane są przypadki serwowania ich zarówno z białym ryżem, jak i ziemniaczkami pieczonymi.
Do tego dania, wyśmienicie zielony szparag w małej ilości wody z masłem, solą i cukrem gotowany (glazurowany) smakuje, ale zielona fasolka także znakomicie się nada.
Smacznego!
Musztarda
Musztarda – zimny sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach, w tym niemal wszystkich europejskich, nosi tę samą nazwę, co roślina, z której nasion jest zrobiona. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Musztarda
#Sos