Śledzie w czerwonym wermucie

Śledzie w czerwonym wermucie – mój autorski przepis na marynowane śledzie. Bardzo szybki i prosty w przyrządzeniu, a równocześnie niezwykle pyszny!

Kiedyś kupiłem duńskie śledzie marynowane w occie i czerwonym winie i bardzo mi zasmakowały, a kiedy ostatnio miałem na nie ochotę nie miałem w domu czerwonego wina, a tylko czerwony wermut, więc zaryzykowałem i spróbowałem. I śledzie w czerwonym wermucie wyszły znakomicie! Nawet lepiej niż te w czerwonym winie.

 

Tekst czytelny na komórce:
https://www.facebook.com/grzegorz.kempinsky/posts/10219974718852755

 

 

Śledzie w czerwonym wermucie

 

 

Śledzie w czerwonym wermucie

4 solone płaty śledziowe dobrego gatunku.

2 cebule (nie muszą być czerwone bo i tak nabierają koloru od wermutu)

1/2 szklanki białego cukru

1/2 szklanki octu spirytusowego

1/2 szklanki czerwonego wermutu

1/2 szklanki wody

kilka listków laurowych

kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

łyżeczka białej gorczycy

kilka goździków

jedna gwiazdka anyżu

(ewentualnie własne ulubione przyprawy takie, jak kilka ziarenek jałowca, kora cynamonowa, skórka pomarańczy, ziarnka czerwonego pieprzu, kilka suszonych owoców borówki etc.)

 

  1. Zamocz filety śledziowe w zimnej wodzie na kilka godzin
  2. Pokrój cebulę w piórka.
  3. Wlej wermut, wodę i ocet do garnka i dosyp cukier.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj.
  5. Zostaw do ostygnięcia.
  6. Pokrój filety śledziowy w ulubiony rozmiar kawałków i wkładaj do słoika warstwami przekładając cebulą.
  7. Zalej wszystko zalewą i wstaw na minimum dobę do lodówki, ale prawda jest taka, że te śledzie są lepsze im dłużej stoją.

 

 

Gotowe.

 

Takie śledzie znakomicie smakują moim zdaniem z czarnym chlebem typu pumpernikiel, ale niech każdy je je z tym, co najbardziej lubi.

 

Moim zdaniem tak zamarynowane śledzie pasują doskonale na Święta Bożego Narodzenia, ale ja je jem przez okrągły rok, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Tym bardziej, że oprócz moczenia śledzi i stygnięcia zalewy robi się je w dosłownie kilka minut.

 

Smacznego!!!

 

 

Śledź

Śledź – gatunek ryby z rodziny śledziowatych, w szczególności:

  • śledź oceaniczny (atlantycki, pospolity, Clupea harengus)
  • śledź bałtycki (sałaka, Clupea harengus membras) – podgatunek śledzia atlantyckiego
  • śledź pacyficzny (Clupea pallasii)
  • śledź obły (Etrumeus teres)
  • śledź patagoński (Sprattus fuegensis)
  • złotośledź (aloza amerykańska, Alosa sapidissima)

inne gatunki ryb określane nazwą śledź:

  • śledź czarnomorski opisywany jako Alosa immaculata, Alosa pontica lub Alosa pontica kessleri
  • śledź dołgiński (Alosa braschnikowi)
  • śledź wołżański opisywany jako Alosa volgensis lub podgatunek puzanka kaspijskiego (Alosa caspia)
  • śledziem amerykańskim nazywany jest menhaden atlantycki (Brevoortia tyrannus)
  • nazwą śledź antarktyczny określany jest Pleurogramma antarctica

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aled%C5%BA


#Śledź