WIOSENNE LINGUINE
Dziś w kąciku kulinarnym proste wiosenne linguine z wędzonym boczkiem, który jest o niebo lepszy od włoskiej pancetty.
Często niestety jest tak, że my Polacy zupełnie nie doceniamy naszych rodzimych produktów, które np. jeśli chodzi o wędliny i mięsa, są jedne z najlepszych na świecie.
Dobry polski surowy wędzony boczek, bije na głowę zarówno angielski bekon, włoską pancettę i francuski lard.
Ostatni obejrzałem w Kuchni TV program, w którym t.zw. “Kudłacze” próbują schudnąć nadal jedząc to, co lubią, odejmując z oryginalnych przepisów niepotrzebny tłuszcz, dlatego zmodyfikowałem oryginalny przepis wywodzący się z włoskiego Piemontu, i zamiast śmietany 30% zrobiłem go na mleku, żeby uzyskać odrobinę bardziej dietetyczny efekt, ponieważ już sam boczek i linguine są dosyć tuczące.
Linguine Primavera (4 osoby)
300 g chudego, surowego, wędzonego boczku
1 duża cebula
1 średnia cukinia
200 g zielonego mrożonego groszku
200 cl odtłuszczonego mleka
1 łyżka stołowa mąki pszennej
500 g linguine (niestety nie znalazłem jak na razie marki w Polsce, która by mi w 100% odpowiadała)
200 g startego parmezanu, albo grana padano
1 łyżka stołowa oleju rzepakowego do smażenia
sól i pieprz do smaku
1. pokrój boczek na małą kostkę i podsmaż na oleju (boczek ma jedynie zmięknąć – nie ma się zrumienić)
2. pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć do boczku. Zeszklij na średnim ogniu.
3. pokrój cukinię na drobną kostkę i dorzuć do boczku i cebuli.
4. posyp jedną łyżką stołową mąki pszennej i wymieszaj.
5. dolej za jednym zamachem całe ZIMNE mleko i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
6. wrzuć groszek i zagrzej go w sosie (groszek ma jedynie się zagrzać, a nie rozgotować).
7. posól i popierz według własnego smaku.
8. ugotuj linguine al dente (żeby środek był odrobinę twardawy)
9. najlepiej wymieszaj cały makaron z sosem w dużej patelni lub dużej misie.
10. posyp swoją porcję parmezanem
SMACZNEGO!
__________________________________________________________________________________________
#linguine #kulinaria #KuchniaWłoska
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks