Kaszubska potrawka z kurczaka
Kaszubska potrawka z kurczaka – Ferkasy nazywane też frykasy to potrawa, bez której nie odbędzie się na Kaszubach żadna uroczystość.
Kaszubska potrawka z kurczaka – na Kaszubach żadna uroczystość typu wesele, urodziny czy komunia bez niej się nie obędzie.
W zależności od domu doprawia się tą potrawkę z kurczaka – sokiem z cytryny lub np. kompotem z agrestu.
Ferkasy to bardzo łatwa potrawa. Wymaga przede wszystkim ugotowania rosołu drobiowego. To najbardziej czasochłonny etap przygotowań.
Sos do potrawki przygotowujemy na bazie rosołu i żółtka. Jest jedwabisty, słodko-kwaśny, z grubymi, namoczonymi rodzynkami.
Kaszubska potrawka z kurczaka ( 4 osoby)
1/2 litra rosołu z kurczaka
Mięso z gotowania rosołu
Garść rodzynek
1 łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżka masła
3 zółtka
200 ml tłustej śmietany 30%
sok z cytryny
sól i cukier do smaku
- Zalej rodzynki wrzątkiem i pozwól im się namoczyć.
- Rozpuść masło w dużym rondlu, dosyp mąkę i zrób jasną, gładką zasmażkę.
- Zalej ją wystudzonym rosołem i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
- Rozbełtaj żółtka w śmietanie i dodaj mieszaninę do sosu ciągle mieszając.
- Dodaj odcedzone rodzynki i mięso z kurczaka.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Gotowe!
Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny i smakuje najlepiej podany z gotowanym, białym ryżem.
Smacznego!
Kuchnia kaszubska
Kaszuby to kraina jezior, rzek i lasów. Czysta przyroda, świeże powietrze i wspaniałe krajobrazy zachęcają do tego, by ten region Polski odwiedzić. Wizyta nad morzem, w Borach Tucholskich, nad jeziorami Raduńskimi czy w okolicach Wieżycy nie może się jednak obejść bez spróbowania znakomitych kaszubskich dań, z których wiele mamy szansę zjeść tylko w tym regionie.
W kuchni kaszubskiej spotkamy również inne dania, nieznane gdzie indziej. Jednym z nich jest ferkase, danie z gotowanego mięsa kury, podawane z ryżem i specjalnym białym sosem. Dziś to danie na specjalne okazje.
https://kempinsky.pl/kuchnia.wp.pl/smaki-polski-kuchnia-kaszubska-6054907326001793a
#KuchniaKaszubska