Chili con carne wersja quick
Chili con carne wersja quick – mój autorski przepis prawdziwego klasyka kuchni meksykańskiej, który w mojej wersji robi się błyskawicznie i jest równie pyszny.
Uwielbiam chili con carne, bo łatwo się robi, jest pyszne i znakomicie się mrozi i szybko rozmraża. Dlatego zazwyczaj gotuję duuuży gar, jem kilka dni, a resztę mrożę. Kiedy potem nie ma kiedyś czasu na gotowanie, a chciałoby się zjeść szybki, pełnowartościowy posiłek, chili jest jak znalazł.
CHILI CON CARNE: (duży gar)
500 g mielonej wołowiny
2 duże cebule
3 puszki fasoli w sosie pomidorowym (najlepiej marki Heinz)
1 puszka krojonych obranych pomidorów w puszce
1 łyżka stołowa mąki
kilka dużych ząbków czosnku
1 torebka przyprawy do chili con carne (najlepiej firmy Kotanyi)
300 ml wody
sól, cukier do smaku
olej do smażenia
1. Pokrój cebule w kostkę i zeszklij w dużym garnku na oleju.
2. Dorzuć zmieloną wołowinę i smaż mocno mieszając, żeby wołowina była jak najdrobniej rozbita.
3. Kiedy mięso już się usmaży, dorzuć łyżkę mąki pszennej, wymieszaj, dodaj pomidory z puszki i dolej wodę, wymieszaj i zagotuj, aż wszystko zgęstnieje.
4. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
5. Na samym końcu dodaj fasolę z puszki, aby jak najmniej ją mieszać, żeby się nie rozpadła.
6. Dodaj przyprawę do chili con carne, sól i cukier do smaku. Wymieszaj i zagotuj. Na końcu, po wyłączeniu gazu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek w ilości, którą lubisz.
Gotowe!
Najlepiej mi chili smakuje ze świeżą bagietką, albo/i nachosami, które można pokruszyć prosto do chili, co spowoduje, że nabierze ono fantastycznej, chrupiącej faktury.
SMACZNEGO!!!
Chili con carne
Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) – tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.
Historia potrawy
Na temat powstania chilli con carne istnieje wiele legend. Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
#chili