Chili con carne wersja quick

Chili con carne wersja quick – mój autorski przepis prawdziwego klasyka kuchni meksykańskiej, który w mojej wersji robi się błyskawicznie i jest równie pyszny.

Uwielbiam chili con carne, bo łatwo się robi, jest pyszne i znakomicie się mrozi i szybko rozmraża. Dlatego zazwyczaj gotuję duuuży gar, jem kilka dni, a resztę mrożę. Kiedy potem nie ma kiedyś czasu na gotowanie, a chciałoby się zjeść szybki, pełnowartościowy posiłek, chili jest jak znalazł.


Chili con carne wersja quick


CHILI CON CARNE:
(duży gar)

500 g mielonej wołowiny

2 duże cebule

3 puszki fasoli w sosie pomidorowym (najlepiej marki Heinz)

1 puszka krojonych obranych pomidorów w puszce

1 łyżka stołowa mąki

kilka dużych ząbków czosnku

1 torebka przyprawy do chili con carne (najlepiej firmy Kotanyi)

300 ml wody

sól, cukier do smaku

olej do smażenia

1. Pokrój cebule w kostkę i zeszklij w dużym garnku na oleju.

2. Dorzuć zmieloną wołowinę i smaż mocno mieszając, żeby wołowina była jak najdrobniej rozbita.

3. Kiedy mięso już się usmaży, dorzuć łyżkę mąki pszennej, wymieszaj, dodaj pomidory z puszki i dolej wodę, wymieszaj i zagotuj, aż wszystko zgęstnieje.

4. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.

5. Na samym końcu dodaj fasolę z puszki, aby jak najmniej ją mieszać, żeby się nie rozpadła.

6. Dodaj przyprawę do chili con carne, sól i cukier do smaku. Wymieszaj i zagotuj. Na końcu, po wyłączeniu gazu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek w ilości, którą lubisz.

Gotowe!

Najlepiej mi chili smakuje ze świeżą bagietką, albo/i nachosami, które można pokruszyć prosto do chili, co spowoduje, że nabierze ono fantastycznej, chrupiącej faktury.

SMACZNEGO!!!

Chili con carne

Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) – tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.

Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.

Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.

Historia potrawy

Na temat powstania chilli con carne istnieje wiele legend. Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne


#chili