Kotlety mielone z wątróbki
Kotlety mielone z wątróbki – to jeszcze jeden przepis rodem z klasycznej, domowej kuchni szwedzkiej i mimo, że brzmi on egzotycznie, jest naprawdę przepyszny.
Kotlety mielone z wątróbki dostawaliśmy regularnie na obiad w szkolnej stołówce w Szwecji, gdzie kończyłem zarówno podstawówkę, jak i liceum.
Wiem, że wątróbka kojarzy się wielu osobom negatywnie, ale zapewniam, że zmienią zdanie, kiedy spróbują tego prostego i fenomenalnego dania.
Kotlety mielone z wątróbki
400 g wątróbki wołowej
300 g surowych ziemniaków
1 duża cebula
2 jaja
sól i pieprz do smaku
- 1. Pokrój wątróbkę w mniejsze kawałki, obierz ziemniaki i pokrój je byle jak w duże kawałki, obierz cebulę i pokrój na 4 części.
- 2. Wrzuć wszystko do miksera wraz z jajami i przyprawami i zmiksuj na gładką masę. (Jeśli jest za luźna dodajcie troszkę mąki pszennej.)
- 3. Smażcie, jak zwykłe kotlety na patelni.
Gotowe!!!
Mielone kotlety z wątróbki smakują najlepiej z gotowanymi ziemniakami, lub pure ziemniaczanym, brązowym sosem i KONIECZNIE z dżemem z borówek.
SMACZNEGO!!!
Podroby
Podroby – jadalne narządy wewnętrzne i niektóre części ciała zwierząt. Stosuje się je w celach kulinarnych, ale także do wyrobów wędliniarskich.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podroby
#podroby