Kotlety mielone z wątróbki

Kotlety mielone z wątróbki – to jeszcze jeden przepis rodem z klasycznej, domowej kuchni szwedzkiej i mimo, że brzmi on egzotycznie, jest naprawdę przepyszny.

Kotlety mielone z wątróbki dostawaliśmy regularnie na obiad w szkolnej stołówce w Szwecji, gdzie kończyłem zarówno podstawówkę, jak i liceum.

Wiem, że wątróbka kojarzy się wielu osobom negatywnie, ale zapewniam, że zmienią zdanie, kiedy spróbują tego prostego i fenomenalnego dania.

 

 

Kotlety mielone z wątróbki

 

Kotlety mielone z wątróbki

400 g wątróbki wołowej

300 g surowych ziemniaków

1 duża cebula

2 jaja

sól i pieprz do smaku

 

 

  • 1. Pokrój wątróbkę w mniejsze kawałki, obierz ziemniaki i pokrój je byle jak w duże kawałki, obierz cebulę i pokrój na 4 części.
  • 2. Wrzuć wszystko do miksera wraz z jajami i przyprawami i zmiksuj na gładką masę. (Jeśli jest za luźna dodajcie troszkę mąki pszennej.)
  • 3. Smażcie, jak zwykłe kotlety na patelni.

Gotowe!!!

Mielone kotlety z wątróbki smakują najlepiej z gotowanymi ziemniakami, lub pure ziemniaczanym, brązowym sosem i KONIECZNIE z dżemem z borówek.

SMACZNEGO!!!

 

 

Podroby

Podroby – jadalne narządy wewnętrzne i niektóre części ciała zwierząt. Stosuje się je w celach kulinarnych, ale także do wyrobów wędliniarskich.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Podroby


#podroby