Zupa z popcornem
Zupa to zazwyczaj szybkie i smaczne danie. Dziś w kąciku szybkiej kuchni pyszna zupa szpinakowa.
Robi się ją wyjątkowo szybko a moim autorskim pomysłem jest dodać do niej popcorn zamiast grzanek, albo groszku ptysiowego.
Tak popcorn! To nie jest żart.
Moim zdaniem kreatywna kuchnia jest sztuką, w której tak samo, jak w teatrze, należy uruchomić swoją kreatywność i wyobraźnię i często jest dokładnie, jak w teatrze, że zestawienia pozornie zupełnie do siebie nie pasujących składników, daje w efekcie niespodziewany i niesamowity efekt.
Spróbujcie! Ta, zupa z popcornem to naprawdę znakomita kompozycja.
ZUPA SZPINAKOWA (4 osoby)

zupa szpinakowa
400 g mrożonego, siekanego szpinaku
1 litr wody
2 bulionetki drobiowe
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa śmietany, lub jogurtu w wersji light.
sól i pieprz do smaku
1. rozmrozić szpinak.
2. zalać go wodą i zmiksować na gładką konsystencję.
3. zagotować i dodać bulionetki
4. zdjąć z gazu i wcisnąć czosnek.
5. posolić i popieprzyć
serwować z łyżką śmietany i grzankami, groszkiem ptysiowym lub popcornem
SMACZNEGO!
Popcorn (pol. prażona kukurydza) – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich “spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo–skrobiowej masy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Popcorn
_________________________________________________________________________________________
#kuchnia #kulinaria #gotowanie
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks