Zupa wielkanocna z kresów
Z okazji Świąt Wielkanocnych podaję swój przepis na zupę, która bazuje na żurku, lub barszczu białym i pochodzi z Kresów, gdzie była według mojej babci nieodzowną częścią wielkanocnego stołu.
Ja przejąłem tę tradycję i bez tej zupy nie wyobrażam sobie już Świąt Wielkiej Nocy.
ZUPA WIELKANOCNA Z KRESÓW:
Garnek żuru, lub białego barszczu, który gotujecie według własnego przepisu i smaku.
Wszystko to, co znajduje się w święconce, czyli jaja na twardo, kiełbasa, biały twaróg, chrzan, rzeżucha etc. i baba drożdżowa (sic !)
1. Ugotujcie żur, lub biały barszcz, według własnego przepisu i doprawcie go tartym chrzanem według własnego smaku (ja osobiście przepadam za nim i do dużego gara wrzucam mniej więcej 4 łyżki stołowe chrzanu)
2. Wkrójcie kiełbasę, jaja, pokruszcie twaróg i koniecznie babę drożdżową na każdy talerz, według własnego upodobania.
3. Zalejcie zupą.
4. Posypcie rzeżuchą.
Zaręczam, że będziecie pod wrażeniem tego kwaśno-słodkiego smaku i staniecie się niewolnikami tej pysznej zupy tak samo, jak ja.
SMACZNEGO!!!
Żur
Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny[1], (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwąkyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny).
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBur
____________________________________________________________________________
#kulinaria #Kresy #Wielkanoc
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks