Ziemniaki Hasselback – Hasselbackspotatis

Ziemniaki Hasselback – Hasselbackspotatis, to szwedzka klasyka na talerzu. Robi się ją szybko i prosto i jest znakomita zarówno do mięs, jak i ryb.

Ziemniaki Hasselback – Hasselbackspotatis, wywodzą się ze Szwecji ze znanej restauracji Hasselbacken w Sztokholmie, która powstała w 18 wieku i istnieje w stolicy Szwecji do dziś.

Ziemniaki Hasselback – Hasselbackspotatis, w Szwecji robi się raczej na jakieś wyjątkowe i odświętne okazje, jak urodziny, święta i Nowy Rok, ale nadają się moim zdaniem równie dobrze na niedzielny obiad, ponieważ są niezwykle proste do zrobienia, a smak ich jest po prostu niebiański.

Ziemniaki Hasselback - Hasselbackspotatis

Ziemniaki Hasselback – Hasselbackspotatis

8 – 12 ziemniaków o zwartym miąższu i mniej więcej podobnej wielkości

50 g masła

1/2 szklanki bułki tartej

sól i biały pieprz

masło do natarcia naczynia

  • 1. Pokrój obrane ziemniaki na plasterki mniej więcej grubości 3 mm tak, żeby nie przekroić ich do końca (można w tym celu położyć ziemniaka na drewnianej łyżce, albo między dwoma drewnianymi pałeczkami.
  • 2. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i umieść w nim ziemniaki pokrojoną stroną do góry.
  • 3. Posmaruj je stopionym masłem i wstaw na 20 minut na środek piekarnika nastawionego na 225 stopni.
  • 4. Po 20 minutach wyjmij, posmaruj je jeszcze raz roztopionym masłem, posyp solą, pieprzem i bułką tartą i wstaw na następne 20 minut do piekarnika.

Gotowe!!!

To podstawowa wersja tych ziemniaków, ale są też warianty z dodatkiem czosnku i tartego sera, ale moim zdaniem ta klasyczna wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza.

Ziemniaki Hasselback – Hasselbackspotatis, smakują doskonale z pieczonym, albo smażonym mięsem, drobiem, albo dziczyzną. Ale są także świetne do ryb. Ważne, żeby do tego był jakiś dobry sos, np. pieczeniowy.

SMACZNEGO!!!

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback lub Potato à la Hasselbacken ( szwedzki : Hasselbackspotatis ) to rodzaj pieczonego ziemniaka, w którym ziemniaki są w połowie pokrojone na cienkie plasterki; masło, bułka tarta i migdały są dodawane na wierzchu ziemniaków.

Ziemniaki Hasselback zostały stworzone w 1953 roku przez Leifa Elisson z Värmland , który był stażystą w restauracji Hasselbacken na Djurgården w Sztokholmie. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hasselback_potatoes


#ziemniaki #Hasselbackspotatis #KuchniaSzwedzka