Wątróbka drobiowa z gruszką
Wątróbka drobiowa z gruszką – wszyscy od zawsze robią wątróbkę drobiową z jabłkiem, ale zapewniam, że z gruszką jest o wiele smaczniejsza.
W Polsce podroby są nadal uważane za gorsze, co ma swoje uzasadnienie w historii, albowiem “5 część zwierzęcia”, jak często się zwie podroby, była jedzeniem biedaków. To się jednak zmieniło i obecnie podroby na całym świecie uchodzą za prawdziwe rarytasy. Ja wątróbkę drobiową uwielbiam i bardzo cenię za swój delikatny smak i kremową konsystencję, dlatego często ją przyrządzam – czasami, jako pasztet, a czasami, jako danie główne do obiadu.
Odkąd pamiętam przyrządzałem tak, jak wszyscy wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem, aż pewnego dnia, kiedy miałem akurat na nią ochotę, wpadły mi w sklepie w oko dojrzałe gruszki i pomyślałem, że przecież gruszka będzie o niebo lepiej pasować, bo wydobędzie z potrawy więcej smaku umami. I nie myliłem się! Od tego czasu wątróbka drobiowa u mnie idzie zawsze w parze z gruszką.
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z GRUSZKĄ ( 4 osoby)
500 g świeżej wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 dojrzała gruszka
1/2 łyżki stołowej mąki
250 cl wody
1 łyżka stołowa jogurtu typu greckiego
sól, pieprz, cukier do smaku
olej, albo gęsi smalec do smarzenia
1. Skrój cebulę w piórka i usmaż ją na lekkozłoty kolor na dużej patelni, po czym wyjmij i odłóż na bok.
2. Umyj i oczyść wątróbkę, po czym posól i usmaż ją na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumieni.
3. Dodaj z powrotem cebulę i obraną gruszkę pokrojoną na kostki 1×1 cm.
4. Duś chwilę mieszając, aż gruszka zmięknie.
5. Zasyp wszystko mąką, wymieszaj i dolej wodę.
6. Wymieszaj i zagotuj, żeby mąka straciła surowy smak, a potrawa nabrała konsystencji zawiesistej potrawki.
7. Zabiel jogurtem, który doda odrobinę kwasowości.
8. Dosmakuj cukrem, pieprzem i solą.
Gotowe!!!
Najlepiej smakuje taka wątróbka z ziemniaczkami pure i sałatką z pomidorów i śmietany, ale znam też takich, któzy preferują wątróbkę drobiową z ryżem i z ogórkiem kiszonym, jako przystawka. Wybierz to co sam najbardziej lubisz.
SMACZNEGO!!!
#kuchnia