UKRAIŃSKA PIZZA
Na ukraińskie żarkoje, czyli “gorące” trafiłem zupełnie przypadkiem w latach osiemdziesiątych w kieleckiej knajpie o nazwie “Winnica”, która istnieje ponoć do dnia dzisiejszego.
Jak do tego doszło, wymaga osobnego artykułu, a była to dosyć zabawna historia. Dzisiaj jednak zadowolę się podaniem mojego autorskiego przepisu na tę przepyszną potrawę.
Według oryginalnego przepisu jest to rodzaj mięsno-warzywnego gulaszu, zapiekanego w glinianym garnku, przykrytego pokrywką z ciasta drożdżowego, która po zdjęciu może służyć jako miseczka do wykładania zawartości, czyli czyni w efekcie danie rodzajem ukraińskiej pizzy.
Mój przepis jest uproszczoną wersją, w której po prostu gotuję gulasz w dużym garnku, co powoduje, że potrawa znakomicie nadaje się do ugotowania w większej ilości dla większej grupy osób, lub do zamrożenia.
Żarkoje są znane zarówno w Rosji, Serbii, Bułgarii, jak i innych krajach słowiańskich. Każdy kraj i region, ba! każda gospodyni, ma swój własny przepis składający się z różnych mięs, warzyw i dodatków. W każdym jednak muszą pojawić się suszone śliwki, bez których żarkoje nigdy nie będą żarkojami.
Mój przepis jest niezwykle prosty, ale i tak doskonale oddaje smak oryginalnej potrawy.
ŻARKOJE (8 porcji)
600 g wołowiny (ja używam łopatki, ponieważ jest ona wyborna w smaku, chuda, ale zawiera także dużo smakodajnego kolagenu)
2 średnie cebule
400 g suszonych śliwek bez pestek
200 g mrożonej ciętej zielonej fasolki szparagowej
200 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka stołowa mąki pszennej do oprószenia
400 cl wody
olej do smażenia
1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją w dużym garnku na oleju.
2. Pokrój wołowinę w wygodne kęsy ca 3 na 3 cm, posól, popieprz i podsmaż ją na patelni na wysokim ogniu w małej ilości oleju, żeby złapała kolor. Dorzuć ją do cebuli. (Smaż wołowinę porcjami mniej więcej na pół, żeby nie ostudzić za bardzo patelni, bo wtedy mięso się nie usmaży i zbyt szybko odda sok.)
3. Przekrój śliwki na pół i dorzuć do garnka.
4. Posyp dwoma rodzajami papryki i oprósz mąką.
5. Dolej wodę i doprowadź do wrzenia mieszając.
6. Gotuj na maleńkim ogniu przez mniej więcej 45 – 60 minut, aż wołowina zmięknie.
7. 10 minut przed końcem gotowania dosyp fasolkę szparagową i groszek.
8. Dopraw według własnego smaku.
Podawaj z kaszą, ryżem, kopytkami, chlebem, kluskami kładzionymi, frytkami (które w tej wersji powinny być przed podaniem wrzucone do garnka, żeby naciągnęły smakiem), albo z czymkolwiek na co masz ochotę.
SMACZNEGO!!!
#gulasz
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks