Tvarůžky – nowy smak sera
Tvarůžky – nowy smak sera, to moje spotkanie z czeskim tvaruzkiem, który z polskim twarogiem ma tylko wspólną nazwę.
Zaczęło się podczas jednej z moich reżyserii w Republice Czeskiej.
Jak zwykle po próbie, wylądowaliśmy w gospodzie przy najlepszym na świecie piwie.
Tym razem jednak byłem nie tylko spragniony, ale i głodny i moi współbiesiadnicy polecili mi tvarůžky, które w tej gospodzie miały jakoby być wyśmienite i podawane na chlebie.
W mojej ignorancji wyobraziłem sobie pastę twarogową z dodatkiem papryki, ziół, albo szczypiorku na pieczywie i skwapliwie przystałem na propozycje.
Jakież było moje zdumienie, kiedy kilka minut później wjechały na stół dwie potężne pajdy chleba, posmarowane czymś, co w konsystencji i wyglądzie najbardziej przypominały mi polskie domowe sery smażone. (patrz obrazek powyżej) z tą jednak różnicą, że były bez kminku i posypane pokrojoną w kostkę surową cebulą (sic !)
Wydawało mi się, że jestem gastronautą i że nic nie jest mnie już w stanie zaskoczyć, ale ser z cebulą? to nie mieściło mi się w głowie.
Owszem uwielbiam sery, które podaje się z winogronami, gruszkami, jabłkami, figami i innymi owocami, ale z surową cebulą????!!! To przecież nie może być dobre.
Ku mojemu zaskoczeniu nie tylko było dobre, ale wręcz przepyszne!
Tvarůžky, to rodzaj sera dojrzewającego o bardzo ostrym zapachu najbardziej przypominający mi ser munster, z tą różnicą, że nie ma on typowej dla munsterów skórki, a jest bardziej jednolity i o wiele wiele chudszy.
Ten znakomity śmierdziel smakuje wprost wybornie z dodatkiem surowej cebuli, która przełamuje doskonale smak i zapach i jest wprost wyborny pod piwo, czego zazwyczaj o serach nie można powiedzieć.
Co więcej, ku mojej radości można tvarůžky olomoucké dostać także w Polsce, albowiem w Auchan są one dostępne w całkiem przyzwoitej cenie.
Dlatego, jeśli nie próbowaliście jeszcze jednego ze specjałów naszych południowych sąsiadów, serdecznie wam polecam tvarůžky olomoucké.
Tvarůžky olomoucké
Serki ołomunieckie to ser dojrzewający wyprodukowany z chudego kwaśnego twarogu. Posiadają zupełnie wyjątkowy pikantny smak, typowy zapach, na powierzchni złotawo-żółtą maź i spójną konsystencję, od półmiękkiej do miękkiej, z widocznym jasnym rdzeniem. Kształt z reguły przypomina krążki, plastry, laski lub nieregularne kawałki. Serki ołomunieckie to rodzaj sera stołowego. Posiadają charakterystyczny i niepowtarzalny smak i zapach, spowodowany przez (proteolityczny) rozpad białka sera w procesie dojrzewania. Dzięki swoim wartościom odżywczym – niskiej wartości kalorycznej (tzn. niskiej zawartości tłuszczu) i zawartości pełnowartościowych białek i wapnia, Serki ołomunieckie znajdują się na czołowej pozycji pomiędzy serami.
Przy produkcji Serków ołomunieckich nie stosuje się surowców modyfikowanych genetycznie. Są one produkowane bez dodawania podpuszczki, barwników, aromatów i stabilizatorów. Zawierają alergen – twaróg wyprodukowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Nie zawierają substancji, które powodują celiakie i dlatego są odpowiednie przy diecie bezglutenowej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twaro%C5%BCki_o%C5%82omunieckie
#kuchnia