Tort kanapkowy
Tort kanapkowy to absolutny hit na bankietowym stole. Może mieć różnorakie kształty, być zrobionym na różnym chlebie i mieć różne nadzienia, ale zawsze jest pyszny…
Uwielbiam tort kanapkowy, albowiem wychowałem się w jego ojczyźnie, czyli Szwecji. Tam podaje się go prawie zawsze przy różnych uroczystościach, od wesela, po stypę.
Taki tort ma tę zaletę, że można go zrobić, ze swojego ulubionego chleba i podać z ulubionymi dodatkami do kanapek.
Ja podam wam mój przepis, który jest nie tylko prosty, ale także ma smak oryginalnego szwedzkiego tortu.
Moim zdaniem najsmaczniejszy tort kanapkowy wychodzi wtedy, kiedy robi się go na pszennym pieczywie tostowym i niezależnie od innych składników dodaje sałatkę “mimoza”, czyli mieszankę owoców egzotycznych z puszki wymieszanych z majonezem – to moim zdaniem jest nieodłącznym składnikiem szwedzkiego tortu i decyduje o oryginalności jego smaku.
O reszcie składników zadecyduj sam. Tort może zawierać wszystko, co lubisz: wędzonego łososia, rostbef, inne wędliny, tuńczyka itd, itp, etc.
TORT KANAPKOWY (4 osoby)
1 bochenek pszennego chleba tostowego
200 g pasztetu z wątroby
400 g szynki konserwowej w plastrach
400 g sera żółtego (gouda, albo cheddar) w plastrach
400 g majonezu
1 puszka 400 g koktajlu owocowego z owoców egzotycznych
4 jaja na twardo
kilka pomidorków koktajlowych i pół zielonego ogórka w plastrach
ewentualnie 200 g obranych krewetek koktajlowych
- Odkrój skórki od chleba i połóż 4 kromki, jako spód.
- Posmaruj pasztetem a potem majonezem.
- Nałóż następną warstwę chleba.
- Odcedź mieszankę owocową i wymieszaj z dwoma łyżkami stołowymi majonezu. Wyłóż na chleb połowę mieszanki i przykryj plastrami szynki.
- Nałóż następną warstwę chleba.
- Wyłóż resztę mieszanki owocowej i przykryj plastrami sera.
- Nałóż następną warstwę chleba.
- Wysmaruj górną warstwę i boki majonezem.
- Udekoruj wierzch rulonami sera żółtego, szynki, krewetkami, ćwiartkami jajek, pomidorami i plasterkami ogórka.
SMACZNEGO!
Smörgåstårta – tort kanapkowy
Smörgåstårta (English: “sandwich-cake” or “sandwich gateau”) is a Scandinavian cuisine dish that is popular in Sweden, Estonia (as “võileivatort”) and Finland (as “voileipäkakku”). This savoury cake is compositionally similar to a sandwich, but it has such a large amount of filling that it more resembles a layered cream cake with garnished top.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B6rg%C3%A5st%C3%A5rta
#TortKanapkowy #Smirgastarta #kulinaria