Tajskie curry
W Polsce panuje błędne przeświadczenie, że curry to tylko przyprawa.
W rzeczywistości jest tak, że curry to potrawa jednogarnkowa bazująca na paście curry zawierające różne przyprawy i zioła od chili, poprzez trawę cytrynową, czosnek, cebulę, pastę krewetkową i liście limonki kafir.
Generalnie są trzy podstawowe pasty curry – zielona, czerwona i żółta i każda ma zupełnie inny smak i ostrość.
Inne dodatki różnią się diametralnie i mogą być od całkowicie wegetariańskich, poprzez drób, ryby, aż po mięso wołowe.
Ostatnio te pasty są do kupienia w supermarketach i można samemu dojść metodą prób i błędów do własnego ulubionego smaku i dodatków.
Prym w potrawach curry prowadzą Hindusi i Tajowie.
Jednak gotuje się je zawsze mniej więcej tak samo: w oleju podsmaża się pastę, dorzuca mięso, dolewa mleczko kokosowe i wrczuca resztę składników. Podaje się je prawie zawsze z ryżem, ale dopuszczalne ponoć jest także jedzenie ich z chlebkami typu nan.
ŻÓŁTE TAJSKIE CURRY (4 osoby)
1 – 2 łyżek stołowych żółtej pasty curry
1 duża cebula
1 puszka owocu mango w kawałkach, albo jedno świeże mango
400 g górnej części udek z kurczaka bez kości(można wziąć pierś, żeby nie musieć wycinać kości, ale ja uważam, że udka są smaczniejsze)
200 g mrożonego zielonego groszku
1 puszka mleczka kokosowego
sok z połowy cytryny
1 łyżka stołowa brązowego cukru nierafinowanego
olej arachidowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
1. wrzuć pastę curry na łyżkę stołową dobrze rozgrzanego oleju w woku, albo na patelni i podsmaż ją jakieś 2 – 3 minuty na wysokim ogniu.
2. dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklij ją w oleju i paście.
3. dorzuć mięso z kurczaka pokrojone w 3 centymetrową kostkę (kiedy jest to udko – oddzielone od kości) i podsmaż także na wysokim ogniu aż złapie kolor.
4. dolej mleczko kokosowe, dosłódź i dolej sok z cytryny. Duś wszystko jakieś 6 – 8 minut na małym ogniu.
5. dorzuć mango pokrojone w ca: 3 cm kostkę i groszek. Duś jeszcze jakieś 2 minuty, aż potrawa znowu się zagotuje.
dosmakuj solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny.
GOTOWE.
Smacznego!
Curry
Curry – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Curry
Kuchnia tajska – sztuka kulinarna Tajlandii, powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata.[potrzebne źródło] Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Choć generalnie pod wieloma względami bliższa tej pierwszej, wpływy kuchni indyjskiej są również wyraźne, przykładem może być częstsze niż w kuchni Chin występowanie ostrych dań typu curry.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_tajska
______________________________________________________________________________________
#kuchnia #curry