Szynka domowa w piwie

Szynka to jedna z moich ulubionych wędlin. W dobie pogarszających się wędlin wokół nas, gdzie ilość składników “E”, wypełniaczy, aromatów i innej chemii, postanowiłem wziąć sprawy we własne ręce i samemu przygotować pyszną szynkę.

Sam wymyśliłem ten przepis i nie używam w nim nawet saletry, dzięki której wszystkie wędliny uzyskują piękny wygląd, ale która jest wyjątkowo szkodliwa. Moja szynka dzięki temu jest odrobinę szarawa, ale za to zdrowa.

 

I nie myślcie, że to coś skomplikowanego, bo szynka nie wymaga prawie żadnej roboty, jedyne co to, że trzeba poczekać minimum 3 dni, a najlepiej 5, od zapeklowania do gotowej wędliny.

 

W tym konkretnym przypadku stare przysłowie, że “ten kto czeka na coś dobrego…” jest wyjątkowo trafne. Uzyskacie wspaniałą, aromatyczną wędlinę o słono słodkim smaku.

 

 

 

szynka

 

 

 

SZYNKA W PIWIE

Jedna duża szynka (najlepiej jak ma co najmniej 1 kg bo wtedy jest soczysta. Najlepiej z tłuszczykiem, bo w nim siedzi cały smak)

szynka 1

2 butelki ciemnego piwa typu porter

4 łyżki stołowe miodu

2 łyżki stołowe soli

Do gotowania:

1 mała cebula

10 ziarenek ziela angielskiego

5 ziarenek pieprzu czarnego

 

1. Szynkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

2. Do dużego garnka (który zmieści szynkę) wlać piwo i mieszając rozpuścić w nim sól i miód.

3. Włożyć do zalewy szynkę, dolać ewentualnie wody, żeby przykrywała mięso i odstawić w lodówce na 3 – 7 dni.

 

GOTOWANIE:

1. Do zalewy, w której spoczywa szynka dodać ziele angielskie, pieprz czarny i całą cebulę.

szynka 2

2. Dolać ewentualnie wody, żeby przykrywała mięso.

3. Zagotować i odszumować (usunąć chochelką powstałą pianę.)

4. Zmniejszyć ogień, żeby szynka ledwo pyrkała na gazie (wtedy będzie najbardziej soczysta).

5. Gotować w ten sposób około 60 minut na kilogram szynki.

6. Sprawdzić wbijając termometr do mięsa w najgrubszym miejscu szynki. Kiedy temperatura w środku mięsa osiągnie
70 stopni – wtedy jest jeszcze soczysta. Dla tych, którzy nie lubią różowego mięsa zalecana temperatura wewnątrz to
75 stopni.

Podawać na ciepło z ziemniakami, jak pieczeń, albo odczekać aż szynka wystygnie i podawać, jako wędlinę np. z chrzanem, albo musztardą.

SMACZNEGO!!!

 

Składniki E:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Numer_E

_______________________________________________________________________________
#kulinaria #szynka