Sznycle po mediolańsku

Sznycle po mediolańsku, albo piccata alla milanese, są znakomitą propozycją obiadową nie tylko dla tych, którym znudziły się zwykłe schabowe.

sznycle-po-mediolanskuOryginalny przepis przewiduje, że mają to być sznycle z cielęciny, ale jeśli wolicie tańszy wariant wychodzą one równie dobrze ze schabu, albo w bardziej dietetycznej odmianie z piersi indyka.

W klasycznej wersji macza się je jedynie w jajku wymieszanym ze startym serem, ale ja uwielbiam większą chrupkość, dlatego panieruje je jeszcze dodatkowo w bułce tartej.

Nie wolno jednak majstrować przy serze – może być wyłącznie parmezan, peccorino romano, albo grana padano – inne sery nie oddadzą złożoności smaku tego klasycznego dania.

SZNYCLE PO MEDIOLAŃSKU (4 osoby)

sznycle-po-mediolansku-24 sznycle z piersi indyka, schabu, albo cielęciny, a ~100g

3 jaja

3 łyżki stołowe startego parmezanu, peccorino romano, albo grana padano

mąka pszenna

bułka tarta

sól do smaku

olej do smażenia

sznycle-po-mediolansku-31. Rozbijcie sznycle na cienkie plastry i posólcie je.

2. Panierujcie w mące pszennej, potem w jajku rozmąconym ze startym serem, a na końcu w bułce tartej.

3. Smażcie na złoty kolor na średnim ogniu.

Gotowe!

Piccatę alla milanese podaje się z w oryginale z białym ryżem i sosem pomidorowym i moim zdaniem tylko ta wyjątkowa kombinacja smaków oddaje oryginalny smak.

Świetnie smakuje z sałatą z pomidorami, ale nie jest to konieczny dodatek.

Smacznego!!!

Piccata alla milanese

Die typische Piccata alla milanese (“Piccata Mailänder Art”) wird wie auch das original Wiener Schnitzel aus Kalbfleisch zubereitet. Mit einer Panade aus Mehl, Eiern und würzigem Parmesan, goldgelb gebacken und traditionell auf rais mit Tomatensauce serviert, ein italienischer Klassiker in jedem Ristorante.

Piccata ist ein Begriff aus der italienischen Küche und bezeichnet eine kleine Scheibe, die in der weiteren Zubereitung, paniert oder unpaniert, gebraten wird. Ein Piccatastück (Scheibe) sollte ein maximales Gewicht von ca. 30–40 Gramm besitzen. Für Piccata kann außer Fleisch (Schwein, Rind, Geflügel, Innereien) auch Fisch (Lachs) und Gemüse (Zucchini, Kürbis, Sellerie) verwendet werden.
www.kochwiki.org/wiki/Piccata_alla_milanese


#kuchnia