Sznycle po mediolańsku
Sznycle po mediolańsku, albo piccata alla milanese, są znakomitą propozycją obiadową nie tylko dla tych, którym znudziły się zwykłe schabowe.
Oryginalny przepis przewiduje, że mają to być sznycle z cielęciny, ale jeśli wolicie tańszy wariant wychodzą one równie dobrze ze schabu, albo w bardziej dietetycznej odmianie z piersi indyka.
W klasycznej wersji macza się je jedynie w jajku wymieszanym ze startym serem, ale ja uwielbiam większą chrupkość, dlatego panieruje je jeszcze dodatkowo w bułce tartej.
Nie wolno jednak majstrować przy serze – może być wyłącznie parmezan, peccorino romano, albo grana padano – inne sery nie oddadzą złożoności smaku tego klasycznego dania.
SZNYCLE PO MEDIOLAŃSKU (4 osoby)
4 sznycle z piersi indyka, schabu, albo cielęciny, a ~100g
3 jaja
3 łyżki stołowe startego parmezanu, peccorino romano, albo grana padano
mąka pszenna
bułka tarta
sól do smaku
olej do smażenia
1. Rozbijcie sznycle na cienkie plastry i posólcie je.
2. Panierujcie w mące pszennej, potem w jajku rozmąconym ze startym serem, a na końcu w bułce tartej.
3. Smażcie na złoty kolor na średnim ogniu.
Gotowe!
Piccatę alla milanese podaje się z w oryginale z białym ryżem i sosem pomidorowym i moim zdaniem tylko ta wyjątkowa kombinacja smaków oddaje oryginalny smak.
Świetnie smakuje z sałatą z pomidorami, ale nie jest to konieczny dodatek.
Smacznego!!!
Piccata alla milanese
Piccata ist ein Begriff aus der italienischen Küche und bezeichnet eine kleine Scheibe, die in der weiteren Zubereitung, paniert oder unpaniert, gebraten wird. Ein Piccatastück (Scheibe) sollte ein maximales Gewicht von ca. 30–40 Gramm besitzen. Für Piccata kann außer Fleisch (Schwein, Rind, Geflügel, Innereien) auch Fisch (Lachs) und Gemüse (Zucchini, Kürbis, Sellerie) verwendet werden.
www.kochwiki.org/wiki/Piccata_alla_milanese
#kuchnia