Szaszłyk zdekonstruowany

Szaszłyk zdekonstruowany – to nic innego, jak szaszłyk, który zamiast grillowany na szpadce, jest smażony na patelni, czyli idealny na sezon zimowy.

Ostatnio naszła mnie nieodparta ochota na szaszłyk. Ale pogoda trochę nie taka, jak powinna, bo zimno i po nogach ciągnie, a z kolei grillowanie na grillu elektrycznym jest dla mnie czymś w rodzaju profanacji i marnego substytutu prawdziwego grilla, więc wpadłem na autorski pomysł, alby po prostu obsmażyć wszystkie składniki na patelni i podać luzem, jako rodzaj stałego gulaszu.

Pomysł sprawdził się rewelacyjnie! Co prawda nie zastąpi to prawdziwej, lekko zwęglonej skórki znad grilla, ale na bezrybiu i rak ryba, więc mój szaszłyk zdekonstruowany jest znakomitym wariantem na zimną porę roku.

 

Szaszłyk zdekonstruowany

 

Szaszłyk zdekonstruowany (4 osoby)

500 g łopatki wieprzowej, albo karczku wieprzowego

250 g surowego boczku wędzonego

250 pieczarek

2 duże cebule

1 zielona papryka

3 ząbki czosnku

Słodka papryka mielona w proszku

Ostra papryka mielona w proszku

Czosnek granulowany

Sól

Czarny pieprz

1. Kroicie mięso na kawałki nadające się na jeden kęs, posypujecie je paprykami w proszku, czosnkiem granulowanym, solom i pieprzem tak, żeby wszystkie były szczodrze nimi pokryte i odstawiacie przynajmniej na godzinę do lodówki.

2. Smażycie mięso aż się zrumieni. Przerzucacie do drugiej, większej patelni

3. Kroicie cebulę w półtalarki i obsmażacie na pierwszej patelni aż załapie trochę złotego koloru. Przerzucacie do mięsa.

4. Przekrawacie pieczarki na pół i kroicie je w duże kawałki (obkurczą się przy smażeniu) i smażycie wraz z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż załapią kolor. Przerzucacie do mięsa i cebuli.

5. Paprykę kroicie w większe kęsy i smażycie na mocno rozgrzanej patelni na najwyższym ogniu, aż trochę się spieką i dorzucacie do reszty.

6. Boczek kroicie na większą kostkę i smażycie aż załapie kolor. Dorzucacie do reszty. Doprawiacie do smaku i voila! Gotowe!!!

Takiego szaszłyka można podawać z ryżem, z chlebem, albo z frytkami. Wybierzcie to, co wam najbardziej smakuje i SMACZNEGO!!!

 

Szaszłyk zdekonstruowany

 

Szaszłyk

Szaszłyk (z ros. шашлык i krymskotatar. şışlıq) – potrawa składająca się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec i pieczonych na rożnie lub grillowanych. W zależności od przepisu mięso może być przekładane różnymi warzywami (plasterkami cebuli, kawałkami papryki lub pomidorów) oraz słoniną lub boczkiem itp. Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji (sporządzany zgodnie z zasadami koszerności).

Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne gatunki mięsa: jagnięcinęwołowinęwieprzowinę (w krajach niemuzułmańskich) i czasami mięso z kurczęcia. Mięso jest zazwyczaj wcześniej marynowane. W skład marynaty wchodzą: składniki kwaśne, tj. ocetwino, sok z cytrynylub soki z kwaśnych owoców i warzyw, zioła i przyprawy, oraz olej roślinny. Tradycyjne szaszłyki piekło się nad ogniem, ale współcześnie spotyka się różne metody ich pieczenia lub grillowania.

https://pl.wikipedia.org/wiki/


#szaszłyk