Szafranowe curry z indyka

Szafranowe curry z indyka – mój własny, autorski przepis na prostą potrawkę z indyka inspirowaną kuchnią azjatycką, ale po polsku.

Ten przepis jest dostosowany do polskich warunków, albowiem pomimo tego, że niby jest już duży dostęp do azjatyckich składników, to niekoniecznie można je dostać zawsze i wszędzie. A moje szafranowe curry możecie zrobić gdziekolwiek i kiedykolwiek.

 

 

 

Szafranowe curry z indyka

 

 

 

 

Szafranowe curry z indyka

(4 osoby)

 

500 g fileta z piersi indyka

 

1 duża cebula

 

200 g ciętej, mrożonej, zielonej fasolki szparagowej

 

200 g mrożonego groszku cukrowego (w blaszkach)

 

1 szczypta szafranu

 

1 puszka mleczka kokosowego

 

4 liście limonki kafir (opcjonalnie)

 

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

 

sól, pieprz, brązowy cukier i ostry sos chili do smaku

 

 

 

 

1. Pokrójcie indyka na cienkie paski na jeden kęs, a cebulę w piórka.

 

2. Posólcie, popieprzcie, dodajcie czosnek i podsmażcie indyka na oleju w woku, albo dużej patelni.

 

3. Dorzućcie cebulkę i pozwólcie jej się zeszklić. Dołóżcie ewentualnie listki limonki kafir (opcjonalnie)

 

4. Dolejcie mleczko kokosowe i dorzućcie szczyptę szafranu (może być w proszku)

 

5. Dołóżcie fasolkę i zagotujcie. Gotujcie aż fasolka prawie będzie gotowa.

 

6. Dołóżcie groszek i zagotujcie. (nie pozwólcie aby wam groszek rozmiękł, bo wtedy straci smak)

 

7. Dosłodźcie, dosólcie, dopieprzcie i ewentualnie dodajcie jakiś ostry sos chili według własnego smaku.

 

Gotowe!

 

 

Takie curry smakuje oczywiście najlepiej z ryżem jaśminowym i najlepiej, jeśli nie solicie wody do gotowania ryżu. Zamiast indyka możecie oczywiście użyć jakiegoś innego białego mięsa takiego, jak pierś, albo udka z kurczaka, polędwica wieprzowa, albo nawet biała ryba o zwartym mięcie.

 

Smacznego!

 

 

 

 

Curry

Curry (wym. kary) a. kari – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.

 

Nazwa pochodzi od tamilskiego கறி kari, dosłownie: „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Zwyczaj mielenia przypraw „na zapas” został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów, wracających z Indii do kraju w XVIII wieku. Do niedawna był niemal niespotykany w samych Indiach.

 

Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Curry


#Curry