Świąteczny chlebek kukurydziany
Świąteczny chlebek kukurydziany – To doskonała, prosta, szybka i pyszna alternatywa chleba na Święta dla wszystkich bezglutenowców.
Ten świąteczny chlebek kukurydziany z bakaliami ma swoją bazę w moim własnym przepisie na chlebek kukurydziany, tylko że jest wzbogacony o orzechy, migdały i mieszankę keksową, a co za tym idzie, jest słodki.
Świąteczny chlebek kukurydziany
400 g mąki kukurydzianej
400 ml maślanki
2 bardzo dojrzałe banany
1 jajo
1 opakowanie a 25 g świeżych drożdży
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka mieszanki keksowej, czyli rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy, kandyzowane skórki cytryny, papaja kandyzowana i ananas kandyzowany
1 łyżka stołowa pokruszonych orzeszków włoskich
1 łyżka stołowa pokruszonych sparzonych i obranych migdałów
szczypta soli
szczypta cukru
1. Rozgnieć banany w dużej misce.
2. Wlej maślankę, wbij jajko, skrusz drożdże i wsyp odrobinę cukru, wymieszaj wszystko.
3. Dosyp mąkę, ziarna, pestki, siemię i sól, orzechy, migdały i mieszankę keksową i wymieszaj na bardzo gęste, ale wciąż troszkę lejące ciasto.
4. Natrzyj keksówkę masłem, obsyp bółką tartą i wlej ciasto do keksówki, uderz kilka razy o blat, żeby ładnie się wyrównało.
I TO KONIEC ROBOTY!!! Reszta robi się sama!!!
5. Teraz przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 45 min.
6. Piecz w 200 stopniach na środku piekarnika przez 35 – 40 minut.
7. Wyjmij z keksówki dopiero ostygnięciu, bo inaczej się połamie.
Gotowe!!!
Ten chleb smakuje doskonale dosłownie ze wszystkim. Zarówno z wędlinami, pasztetami i pasztetową, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z ostrymi serami typu cheddar.
SMACZNEGO!!!
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa – dieta, będąca wariantem diety podstawowej, z której wyeliminowano produkty zawierające gluten, czyli wykluczono produkty spożywcze z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż:
- pszenicy
- żyta
- jęczmienia
U osób chorych na celiakię zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej, mimo iż dieta tego typu zwiększa u nich ryzyko wystąpienia otyłości. Wiele gotowych produktów spożywczych, które nie są produktami zbożowymi, może zawierać gluten w składzie (na przykład zagęstniki na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_bezglutenowa
#Święta