Świąteczny chlebek kukurydziany

Świąteczny chlebek kukurydziany – To doskonała, prosta, szybka i pyszna alternatywa chleba na Święta dla wszystkich bezglutenowców.

Ten świąteczny chlebek kukurydziany z bakaliami ma swoją bazę w moim własnym przepisie na chlebek kukurydziany, tylko że jest wzbogacony o orzechy, migdały i mieszankę keksową, a co za tym idzie, jest słodki.

 

 

 

Świąteczny chlebek kukurydziany

 

 

Świąteczny chlebek kukurydziany

400 g mąki kukurydzianej

400 ml maślanki

2 bardzo dojrzałe banany

1 jajo

1 opakowanie a 25 g świeżych drożdży

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka ziaren słonecznika

1/2 szklanki siemienia lnianego

1 szklanka mieszanki keksowej, czyli rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy, kandyzowane skórki cytryny, papaja kandyzowana i ananas kandyzowany

1 łyżka stołowa pokruszonych orzeszków włoskich

1 łyżka stołowa pokruszonych sparzonych i obranych migdałów

szczypta soli

szczypta cukru

 

 

1. Rozgnieć banany w dużej misce.

2. Wlej maślankę, wbij jajko, skrusz drożdże i wsyp odrobinę cukru, wymieszaj wszystko.

3. Dosyp mąkę, ziarna, pestki, siemię i sól, orzechy, migdały i mieszankę keksową i wymieszaj na bardzo gęste, ale wciąż troszkę lejące ciasto.

4. Natrzyj keksówkę masłem, obsyp bółką tartą i wlej ciasto do keksówki, uderz kilka razy o blat, żeby ładnie się wyrównało.

 

I TO KONIEC ROBOTY!!! Reszta robi się sama!!!

 

5. Teraz przykryj ściereczką  i zostaw w ciepłym miejscu na 45 min.

6. Piecz w 200 stopniach na środku piekarnika przez 35 – 40 minut.

7. Wyjmij z keksówki dopiero ostygnięciu, bo inaczej się połamie.

 

Gotowe!!!

 

Ten chleb smakuje doskonale dosłownie ze wszystkim. Zarówno z wędlinami, pasztetami i pasztetową, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z ostrymi serami typu cheddar.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – dieta, będąca wariantem diety podstawowej, z której wyeliminowano produkty zawierające gluten, czyli wykluczono produkty spożywcze z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż:

 

  • pszenicy
  • żyta
  • jęczmienia

 

U osób chorych na celiakię zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej, mimo iż dieta tego typu zwiększa u nich ryzyko wystąpienia otyłości. Wiele gotowych produktów spożywczych, które nie są produktami zbożowymi, może zawierać gluten w składzie (na przykład zagęstniki na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach).

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_bezglutenowa


#Święta