Spaghetti z jarmużem

Spaghetti z jarmużem – Bardzo proste danie dla ubóstwiających pastę, sosy serowe i jarmuż. Przepis jest banalnie prosty, ale znakomity.

Ten przepis wywodzi się ze zmodyfikowanego już wcześniej dodatkiem jarmużu, cacio e pepe, czyli jednego z najprostszych sosów bazujących na parmezanie i czarnym pieprzu. Ja postanowiłem jednak podkręcić bardziej smak serkiem topionym i wyszło mi pyszne, serowo – kremowe spaghetti z jarmużem

 

 

 

Spaghetti z jarmużem

 

 

 

 

Spaghetti z jarmużem

(2 osoby)

 

500 ml tłustego mleka

 

1 kostka serka topionego typu złoty ementaler

 

150 g świeżego, pociętego jarmużu

 

30 g startego parmezanu

 

świeżo mielony czarny pieprz

 

sól do smaku

 

 

 

1. Pokrój w drobną kostkę i roztop w podgrzewającym się w dużym rondlu mleku kostkę topionego sera. (Ten proces trwa najdłużej, ponieważ serek topiony długo się topi.) W trakcie roztapiania większość mleka odparuje i pozostanie nam dość gęsta, aksamitna, serowa emulsja.

 

2. Wrzuć do wrzącej solonej wody spaghetti na dwie osoby i dorzuć do tego samego rondla porwany na wielkość małego listka szpinaku, jarmuż.

 

3. Kiedy spaghetti będzie gotowe al dente (8 – 11 min w zależności od marki), jarmuż też będzie ugotowany. Odcedź wszystko i wrzuć do rondla z sosem serowym.

 

4. Dorzuć połowę startego parmezanu i popieprz wedle własnego gustu, po czym wymieszaj wszystko i nałóż na głęboki talerz.

 

5. Posyp resztą startego parmezanu.

 

 

Gotowe!

 

Oczywiście jarmuż można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku, albo nawet mrożonymi. Wszystko zależy od tego, co lubicie.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Cacio e pepe

Cacio e pepe to danie z makaronu z kuchni miasta Rzymu.  Cacio e pepe oznacza „ser i pieprz” w kilku dialektach środkowych włoch. Jak sugeruje nazwa, składniki potrawy to: czarny pieprz, starty ser pecorino romano, albo parmezan i spaghetti, lub tradycyjnie tonnarelli.

 

Wszystkie składniki dobrze się trzymają przez długi czas, dzięki czemu danie jest praktyczne dla pasterzy bez stałego miejsca zamieszkania. Zalecany jest makaron o szorstkiej powierzchni, aby sos dobrze przylegał.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cacio_e_pepe


#spaghetti