Spaghetti z jarmużem
Spaghetti z jarmużem – Bardzo proste danie dla ubóstwiających pastę, sosy serowe i jarmuż. Przepis jest banalnie prosty, ale znakomity.
Ten przepis wywodzi się ze zmodyfikowanego już wcześniej dodatkiem jarmużu, cacio e pepe, czyli jednego z najprostszych sosów bazujących na parmezanie i czarnym pieprzu. Ja postanowiłem jednak podkręcić bardziej smak serkiem topionym i wyszło mi pyszne, serowo – kremowe spaghetti z jarmużem
Spaghetti z jarmużem
(2 osoby)
500 ml tłustego mleka
1 kostka serka topionego typu złoty ementaler
150 g świeżego, pociętego jarmużu
30 g startego parmezanu
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
1. Pokrój w drobną kostkę i roztop w podgrzewającym się w dużym rondlu mleku kostkę topionego sera. (Ten proces trwa najdłużej, ponieważ serek topiony długo się topi.) W trakcie roztapiania większość mleka odparuje i pozostanie nam dość gęsta, aksamitna, serowa emulsja.
2. Wrzuć do wrzącej solonej wody spaghetti na dwie osoby i dorzuć do tego samego rondla porwany na wielkość małego listka szpinaku, jarmuż.
3. Kiedy spaghetti będzie gotowe al dente (8 – 11 min w zależności od marki), jarmuż też będzie ugotowany. Odcedź wszystko i wrzuć do rondla z sosem serowym.
4. Dorzuć połowę startego parmezanu i popieprz wedle własnego gustu, po czym wymieszaj wszystko i nałóż na głęboki talerz.
5. Posyp resztą startego parmezanu.
Gotowe!
Oczywiście jarmuż można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku, albo nawet mrożonymi. Wszystko zależy od tego, co lubicie.
SMACZNEGO!
Cacio e pepe
Cacio e pepe to danie z makaronu z kuchni miasta Rzymu. Cacio e pepe oznacza „ser i pieprz” w kilku dialektach środkowych włoch. Jak sugeruje nazwa, składniki potrawy to: czarny pieprz, starty ser pecorino romano, albo parmezan i spaghetti, lub tradycyjnie tonnarelli.
Wszystkie składniki dobrze się trzymają przez długi czas, dzięki czemu danie jest praktyczne dla pasterzy bez stałego miejsca zamieszkania. Zalecany jest makaron o szorstkiej powierzchni, aby sos dobrze przylegał.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cacio_e_pepe
#spaghetti