Sos marinara

Sos marinara – Szybki, włoski sos pomidorowy, który jest pyszny wraz ze spaghetti, ale także występuje jako składnik wielu innych włoskich dań.

Kiedy miałem dziś wrzucić na bloga przepis na indyka parmigiana, okazało się nagle, że nie mam na blogu jednego z najbardziej oczywistych składników kuchni włoskiej, czyli włoskiego sosu pomidorowego.
Szybko nadrabiam ten błąd – oto przepis na sos marinara.

 

 

 

Sos marinara

 

 

 

 

Sos marinara

 

1 duża cebula

 

1 puszka dobrych, całych pomidorów w puszce

 

1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego

 

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

 

oregano

 

sól, pieprz, cukier i ewentualnie płatki suszonego czili do smaku

 

 

 

 

 

1. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę

 

2. Zeszklij ją na oliwie

 

3. Dodaj przecier pomidorowy i podsmaż go chwilę wraz z cebulą – będzie wtedy słodszy i głębszy w smaku.

 

4. Pokrój pomidory z puszki w drobną kostkę i dodaj je wraz z sokiem pomidorowym z puszki.

 

5. Wypłucz puszkę po pomidorach połową puszki wody i dolej.

 

6. Dodaj czosnek, oregano, sól, cukier, pieprz i ewentualnie płatki czili do smaku

 

7. Gotuj do uzyskania gęstego sosu na wolnym ogniu.

 

Gotowe!

 

 

Sos marinara podaje się z ulubioną pastą, najchętniej spaghetti, posypany startym parmezanem, albo grana padano, ale może także z powodzeniem być podawany z ryżem, albo na bruschettcie. Jest także składnikiem wielu innych dań takich jak np. piccata milanese, albo kurczak parmigiana.

 

Smacznego!

 

 

 

 

Marinara

Marinara – włoski sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.

 

Sos może być samodzielnym dodatkiem do potraw (np. pizzy, makaronów, czy ryżu), jak również może stanowić bazę do przygotowywania innych sosów, np. z użyciem kaparów, oliwek, anchois, czy czerwonego wina. Pochodzi z Neapolu, ale rozpowszechnił się na całym świecie za sprawą kuchni włosko-amerykańskiej. Nazwa pochodzi od włoskiego marinaro, czyli marynarza – sos z zawierających dużo kwasu pomidorów był odporny na psucie się i chętnie zabierany na statki. Recepturę pierwszy spisał włoski szef kuchni Antonio Latini i wydał w 1692 i 1694.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marinara


#sos