Serek pimento

Serek pimento – Pasta kanapkowa pimento, lub inaczej pimento cheese, jest klasyką kuchni USA a dokładnie południowych stanów ameryki.

Serek pimento, lub inaczej pasta kanapkowa pimento nadaj się doskonale na przekąskę, dip, tosty, lub podawane z krakersami.

 

 

 

serek pimento

 

 

 

 

Serek pimento

 

150 g startego ostrego sera żółtego typu cheddar

 

150 g startego sera żółtego typu gouda

 

4 łyżki stołowe majonezu, lub naturalnego serka śmietankowego do smarowania

 

2 łyżki stołowe pokrojonej w drobniutką kosteczkę papryki konserwowej

 

2 łyżki stołowe pokrojonej w drobniutką kosteczkę słodkiej marynowanej cebulki perłowej

 

1/2 łyżki stołowej pokrojonej w drobniutką kosteczkę marynowanej papryczki jalapeno (opcjonalnie)

 

szczypta ostrej lub słodkiej mielonej papryki

 

 

 

 

1. Zetrzyj sery na grubych oczkach i dodaj resztę składników.
(Jeśli chcesz żeby serek łatwo się smarował, weź majonez, jeżeli natomiast wolisz bardziej stałą konsystencję nadającą się lepiej do lepienia kuleczek etc, weź serek śmietankowy. Ewentualnie można wziąć pół na pół.)
Dla nie lubiących ostrych potraw polecam wykluczyć jalapeno i zamiast ostrej mielonej papryki wziąć słodką.

 

2. Zmiksuj wszystko ręcznie, lub jeżeli wolisz gładszą masę, w mikserze.

 

Gotowe!

 

 

Pastę pimento podaje się na wiele sposobów: Jako dip do krakersów, lub warzyw pokrojonych w słupki, jako pastę na kanapkę, albo zapiekaną na kanapkach z samą pastą, lub np. z bekonem, w zapiekaczu.

 

Oryginalny przepis obejmuje także ziele angielskie w proszku i sos worcestershire, ale moim zdaniem mają one zbyt ostry aromat i serek z nimi mi nie smakuje.

 

Natomiast moim autorskim dodatkiem jest marynowana cebulka perłowa, która dodaje znakomitej nuty kwasku i słodyczy.

 

Oczywiście w oryginalnym przepisie zamiast papryki konserwowej jest chili pimento, ale u nas nie jest ono do dostania, więc zastąpiłem go podobną w smaku papryką konserwową.

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Pimento Cheese

Ser Pimento określany jest „pasztetem z południa”, lub „kawiorem z Caroliny” i „kawiorem z południa”.

 

Podstawowy przepis składa się z kilku składników: ostrego sera cheddar lub sera topionego (takiego jak Velveeta lub sera amerykańskiego ), majonezu lub dressingu sałatkowego oraz ziela angielskiego , zmiksowanego na gładką lub gruboziarnistą pastę.  Składniki regionalne obejmują chrzan, ser, sól i pieprz, pikantny sos Louisiana, sos Worcestershire, pieprz cayenne, papryka, Jalapenos, cebulę, czosnek i ogórki kiszone.

 

Ser pimento można podawać jako pastę do krakersów lub selera, posypać chipsami kukurydzianymi lub chipsami tortilla, wymieszać z żółtkami na smażonych jajkach,  dodać do kaszy, lub posmarować nim hamburgera lub hot-doga.

 

Kanapka z serem pimento może być szybkim i niedrogim lunchem lub może być podawana jako przekąska koktajlowa (z przybraną skórką, przybraną rukwią wodną i pokrojoną w trójkąty) lub zwinięta i pokrojona w rulony tortillą. Jest to również powszechna przekąska na Filipinach , gdzie określa się ją mianem sera pimiento.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pimento_cheese


#Przekąski