Sałatka Zachodniego Wybrzeża

Sałatka Zachodniego Wybrzeża – albo inaczej Västkustsallad to absolutna klasyka kuchni szwedzkiej, kiedy jest najlepsza i najsmaczniejsza.

Trzeba też dodać, że pomimo iż ta sałatka jest oparta na owocach morza, to Szwedzi jedzą ją do absolutnie wszystkiego, jako dodatek do wędlin na kanapce, do parówek, a nawet do kiełbasek na gorąco i hamburgerów.

Pomimo, że w swojej oryginalnej postaci jest to potrawa dosyć wykwintna i można ją spotkać w kartach dań najlepszych restauracji, to bardzo się z pauperyzowała i nie ma w Szwecji ani jednego grilla, budki z hot dogami, czy hamburgerami, która nie ofiarowałaby tej sałatki jako dodatek do swoich dań.

Ja ją wprost uwielbiam, ale z powodów braku dobrych krewetek i mięsa kraba i gotowanych małży, mam zwyczaj ją upraszczać i dodawać tylko surimi. Nie jest to co prawda wtedy tak pyszne, jak sam oryginał, ale bardzo do niego jej blisko.

Sałatka Zachodniego Wybrzeża - Västkustsallad

Sałatka Zachodniego Wybrzeża – Västkustsallad (8 porcji)

200 g świeżych pieczarek

600 g obranych i ugotowanych krewetek, małży i mięsa z kraba. (W polskiej wersji 600 g surimi)

250 g gotowanych szparagów (mogą być ze słoika)

200 g zielonego mrożonego blanszowanego groszku

200 ml gęstego jogurtu typu greckiego

200 ml majonezu

1 pęczek koperku

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

  1. Zblanszuj zielony groszek i przelej go zimną wodą, żeby ostygł.
  2. Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki
  3. Odcedź i odsącz szparagi, po czym pokrój w 2 centymetrowe kawałki.
  4. Pokrój surimi w 2 centymetrowe kawałki.
  5. Posiekaj koperek.
  6. Zmieszaj wszystko w misce wraz z jogurtem i majonezem.
  7. Dosmakuj sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Gotowe!!!

Najlepiej ta sałatka moim zdaniem smakuje na świeżym toście, jako wykwintna zakąska, ale możecie ją jeść dokładnie z czym tylko zapragniecie, ale miejcie świadomość, że ona uzależnia.

SMACZNEGO!!!

Czytaj więcej o tej znakomitej szwedzkiej sałatce na stronie poświęconej kuchni szwedzkiej:

www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-starters/208-west-coast-salad


#sałatka