Sałatka Zachodniego Wybrzeża
Sałatka Zachodniego Wybrzeża – albo inaczej Västkustsallad to absolutna klasyka kuchni szwedzkiej, kiedy jest najlepsza i najsmaczniejsza.
Trzeba też dodać, że pomimo iż ta sałatka jest oparta na owocach morza, to Szwedzi jedzą ją do absolutnie wszystkiego, jako dodatek do wędlin na kanapce, do parówek, a nawet do kiełbasek na gorąco i hamburgerów.
Pomimo, że w swojej oryginalnej postaci jest to potrawa dosyć wykwintna i można ją spotkać w kartach dań najlepszych restauracji, to bardzo się z pauperyzowała i nie ma w Szwecji ani jednego grilla, budki z hot dogami, czy hamburgerami, która nie ofiarowałaby tej sałatki jako dodatek do swoich dań.
Ja ją wprost uwielbiam, ale z powodów braku dobrych krewetek i mięsa kraba i gotowanych małży, mam zwyczaj ją upraszczać i dodawać tylko surimi. Nie jest to co prawda wtedy tak pyszne, jak sam oryginał, ale bardzo do niego jej blisko.
Sałatka Zachodniego Wybrzeża – Västkustsallad (8 porcji)
200 g świeżych pieczarek
600 g obranych i ugotowanych krewetek, małży i mięsa z kraba. (W polskiej wersji 600 g surimi)
250 g gotowanych szparagów (mogą być ze słoika)
200 g zielonego mrożonego blanszowanego groszku
200 ml gęstego jogurtu typu greckiego
200 ml majonezu
1 pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
- Zblanszuj zielony groszek i przelej go zimną wodą, żeby ostygł.
- Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki
- Odcedź i odsącz szparagi, po czym pokrój w 2 centymetrowe kawałki.
- Pokrój surimi w 2 centymetrowe kawałki.
- Posiekaj koperek.
- Zmieszaj wszystko w misce wraz z jogurtem i majonezem.
- Dosmakuj sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Gotowe!!!
Najlepiej ta sałatka moim zdaniem smakuje na świeżym toście, jako wykwintna zakąska, ale możecie ją jeść dokładnie z czym tylko zapragniecie, ale miejcie świadomość, że ona uzależnia.
SMACZNEGO!!!
Czytaj więcej o tej znakomitej szwedzkiej sałatce na stronie poświęconej kuchni szwedzkiej:
www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-starters/208-west-coast-salad
#sałatka