Sałatka taco

Sałatka taco – bardzo popularna i smaczna sałatka, która w Polsce prawie jest nieznana, a warto, żeby to się zmieniło bo smak jest niezwykły.

Ostatnio sobie nagle przypomniałem, że w latach 80 w Szwecji był boom na kuchnię meksykańską, a wśród najpopularniejszych potraw była sałatka taco, którą bardzo często robiłem. Potem o niej jakoś zapomniałem, bo przeprowadziłem się do Polski, a tutaj długo nie było odpowiednich składników. Ale ostatnio stałem akurat przed półką a kuchniami świata w supermarkecie i zdałem sobie nagle sprawę, że przecież wszystkie składniki do niej już są.

 

Zrobiłem ją i zaskoczyła mnie znowu swoim genialnym smakiem, a doświadczenie było także swoistą podróżą w czasie.

 

Polecam!

 

 

 

Sałatka taco

 

 

 

Sałatka taco

400 g mielonego mięsa wołowego

 

1 żółta cebula

 

2 ząbki czosnku

 

1 puszka czerwonej fasoli

 

20 g przyprawy do taco (najlepiej firmy Antica Cantina do nabycia w Auchan)

 

1/3 główki sałaty lodowej

 

1 pomidor

 

1 papryka zielona

 

1 papryka czerwona

 

1 puszka słodkiej kukurydzy

 

1/2 czerwonej cebuli

 

1 avocado (opcjonalnie)

 

1 łyżka stołowa pokrojonych, marynowanych jalapenos (opcjonalnie)

 

200 g chipsów taco (ewentualnie mogą też być chipsy tortilla)

 

 

 

(Jeśli nie dostaniecie żadnej przyprawy taco, a firm jest mnóstwo, możecie przyrządzić własną mieszankę: Zmieszajcie cukier, sól, papryka, mielony kumin, cebula w proszku, czosnek w proszku, oregano, kurkuma, chili.)

 

 

 

  1. Pokrójcie cebulę w kosteczkę i zarumieńcie na oliwie.
  2. Dorzućcie mięso, przyprawę taco, przeciśnięty przez praskę czosnek i zarumieńcie mięso.
  3. Dodajcie odsączoną fasolę. Wymieszajcie wszystko i odstawcie do wystygnięcia.
  4. W dużej misce ułóżcie warstwowo, albo wymieszajcie; pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w duże kawałki sałatę lodową, paprykę zieloną i czerwoną, odsączoną kukurydzę, marynowane jalapeno, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w duże kawałki avocado, ostudzony farsz mięsnyi pokruszone chipsy.

 

 

Gotowe!

 

Tak naprawdę przepisów na sałatkę taco jest tyle ile jest rodzin w Meksyku, bo każda ma własny przepis i dorzuca swoje ulubione składniki. Niezmienna jest tylko podstawa: farsz mięsny (który jednak także ma wiele odmian) i chipsy, więc nie bójcie się eksperymentować i robić własne mieszanki ze swoich ulubionych składników.)

 

W oryginalnym przepisie podaje się tę sałatkę z dressingiem, a raczej dipem, bazującym na kwaśniej śmietanie, majonezie i sosie chili, ale po pierwsze, ja uważam, że sałatka jest najpszyniejsza bez dressingu i zawsze jem i podaję ją bez niego, a poza tym dressingów jest tyle odmian, że doprawdy nie wiedziałbym, którą wam polecić. Jeżeli chcecie spróbować wpiszcie sobie sałatkę taco w przeglądarkę, przeczytajcie różne przepisy na dressingi i zróbcie własny wariant.

 

Ostatnia sprawa sporna, to chipsy; czy powinny być chrupkie, czy rozmiękłe. Każda z opcji ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja osobiście nie potrafię się zdecydować, bo oba warianty smakują mi niebywale, więc zazwyczaj robię tak, że pierwszego dnia jem z chrupkimi, świeżowrzuconymi chipsami, a drugiego z rozmiękłymi, które nasączyły się już sokami potrawy przez noc.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Taco (sałatka)

Sałatka Taco – danie kuchni teksańsko-meksykańskiej (Tex-Mex), które łączy w sobie elementy taco i sałatki owocowo-warzywnej. Powstało w Teksasie w latach 60. XX wieku.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Taco_(sa%C5%82atka)#:~:text=Sa%C5%82atka%20Taco%20%E2%80%93%20danie%20kuchni%20teksa%C5%84sko,XX%20wieku.


#Taco