Sałatka taco
Sałatka taco – bardzo popularna i smaczna sałatka, która w Polsce prawie jest nieznana, a warto, żeby to się zmieniło bo smak jest niezwykły.
Ostatnio sobie nagle przypomniałem, że w latach 80 w Szwecji był boom na kuchnię meksykańską, a wśród najpopularniejszych potraw była sałatka taco, którą bardzo często robiłem. Potem o niej jakoś zapomniałem, bo przeprowadziłem się do Polski, a tutaj długo nie było odpowiednich składników. Ale ostatnio stałem akurat przed półką a kuchniami świata w supermarkecie i zdałem sobie nagle sprawę, że przecież wszystkie składniki do niej już są.
Zrobiłem ją i zaskoczyła mnie znowu swoim genialnym smakiem, a doświadczenie było także swoistą podróżą w czasie.
Polecam!
Sałatka taco
400 g mielonego mięsa wołowego
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
20 g przyprawy do taco (najlepiej firmy Antica Cantina do nabycia w Auchan)
1/3 główki sałaty lodowej
1 pomidor
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 puszka słodkiej kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
1 avocado (opcjonalnie)
1 łyżka stołowa pokrojonych, marynowanych jalapenos (opcjonalnie)
200 g chipsów taco (ewentualnie mogą też być chipsy tortilla)
(Jeśli nie dostaniecie żadnej przyprawy taco, a firm jest mnóstwo, możecie przyrządzić własną mieszankę: Zmieszajcie cukier, sól, papryka, mielony kumin, cebula w proszku, czosnek w proszku, oregano, kurkuma, chili.)
- Pokrójcie cebulę w kosteczkę i zarumieńcie na oliwie.
- Dorzućcie mięso, przyprawę taco, przeciśnięty przez praskę czosnek i zarumieńcie mięso.
- Dodajcie odsączoną fasolę. Wymieszajcie wszystko i odstawcie do wystygnięcia.
- W dużej misce ułóżcie warstwowo, albo wymieszajcie; pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w duże kawałki sałatę lodową, paprykę zieloną i czerwoną, odsączoną kukurydzę, marynowane jalapeno, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w duże kawałki avocado, ostudzony farsz mięsnyi pokruszone chipsy.
Gotowe!
Tak naprawdę przepisów na sałatkę taco jest tyle ile jest rodzin w Meksyku, bo każda ma własny przepis i dorzuca swoje ulubione składniki. Niezmienna jest tylko podstawa: farsz mięsny (który jednak także ma wiele odmian) i chipsy, więc nie bójcie się eksperymentować i robić własne mieszanki ze swoich ulubionych składników.)
W oryginalnym przepisie podaje się tę sałatkę z dressingiem, a raczej dipem, bazującym na kwaśniej śmietanie, majonezie i sosie chili, ale po pierwsze, ja uważam, że sałatka jest najpszyniejsza bez dressingu i zawsze jem i podaję ją bez niego, a poza tym dressingów jest tyle odmian, że doprawdy nie wiedziałbym, którą wam polecić. Jeżeli chcecie spróbować wpiszcie sobie sałatkę taco w przeglądarkę, przeczytajcie różne przepisy na dressingi i zróbcie własny wariant.
Ostatnia sprawa sporna, to chipsy; czy powinny być chrupkie, czy rozmiękłe. Każda z opcji ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja osobiście nie potrafię się zdecydować, bo oba warianty smakują mi niebywale, więc zazwyczaj robię tak, że pierwszego dnia jem z chrupkimi, świeżowrzuconymi chipsami, a drugiego z rozmiękłymi, które nasączyły się już sokami potrawy przez noc.
Smacznego!!!
Taco (sałatka)
Sałatka Taco – danie kuchni teksańsko-meksykańskiej (Tex-Mex), które łączy w sobie elementy taco i sałatki owocowo-warzywnej. Powstało w Teksasie w latach 60. XX wieku.
#Taco