Sałatka krabowa wariacja
Sałatka krabowa wariacja – znakomita i bardzo prosta sałatka krabowa, którą równie dobrze można zrobić z surimi i będzie także pyszna.
Już raz wstawiłem tu przepis na sałatkę krabową a’la Kempinsky, ale czasami robię inny jej wariant. I ta sałatka krabowa wariacja na temat jest łagodniejsza i słodsza w smaku.
Bardzo polecam!
Sałatka krabowa wariacja
250 g mięsa krabowego, albo surimi
100 g zielonego mrożonego groszku
1 mała czerwona cebula
2 łyżki stołowe majonezu
- Pokrój surimi w cienkie plasterki i wrzuć do miski. Jeśli masz mięso krabowe, nie wymaga ono zazwyczaj rozdrabniania.
- Pokrój cebulę w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do surimi.
- Zblanszuj zielony groszek, odcedź i ostudź, po czym dorzuć go do reszty.
- Dodaj 2 łyżki dobrego majonezu i wymieszaj wszystko.
Gotowe!!!
Najlepiej moim zdaniem ta sałatka smakuje ze świeżutką bagietką, ale podawajcie ją z czym chcecie, albo jako osobne danie na szwedzkim stole.
SMACZNEGO!!!
Stół szwedzki
Stół szwedzki, bufet szwedzki (szw. smörgåsbord) – sposób serwowania posiłków w hotelach, rzadziej restauracjach, polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą zazwyczaj najeść się do woli za zryczałtowaną kwotę.
Szwedzki stół jest również popularną formą organizacji przyjęć firmowych i spotkań biznesowych, ponieważ jedzenie nie przeszkadza w żaden sposób w rozmowach i nawiązywaniu kontaktów pomiędzy uczestnikami, inaczej niż tradycyjna organizacja stołu. Nazwa wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania tego typu posiłków. W języku szwedzkim określa się je słowem smörgåsbord, czyli stół kanapkowy. Szczególną odmianą smörgåsbord jest julbord, serwowany w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Anegdota, zapewne apokryficzna, wiąże szwedzki stół z Polską. W roku 1656, król szwedzki Karol X Gustaw, chcąc sobie zaoszczędzić trudów oblegania Zamościa, wprosił się na posiłek do Jana Sobiepana Zamoyskiego, chcąc przy okazji skłonić go do poddania miasta. Ordynat przyjął króla poza murami, wystawnie zastawionym stołem, ale – dla sprawienia królowi despektu – bez krzeseł. Odtąd przyjęcia na stojąco nazywano „stołem szwedzkim”.
https://www.facebook.com/bookmarks/pages?ref_type=logout_gear
#sałatki