SAŁATKA DO PIZZY
Kiedy mieszkałem w Palermo, w każdej szanującej się pizzerii dostawałem, jako dodatek do pizzy pyszną sałatkę.
Do tego stopnia się od niej uzależniłem, że kiedy wróciłem do Polski postanowiłem ją odtworzyć.
Robić własnej pizzy mi się nie chce, bo za dużo roboty i wolę ją zamówić w dobrej pizzerii na wynos, ale żadna uczta z pizzą w roli głównej nie będzie bez niej dla mnie kompletna.
Z resztą jest ona znakomita także do innych dań – smażonych i panierowanych mięs i ryb, a ponieważ jest banalnie prosta do przygotowania i niezwykle smaczna, polecam ją jako alternatywa na przykład do schabowego.
SAŁATKA DO PIZZY:
Pół średniej główki białej kapusty.
100 g konserwowej papryki
ocet i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
1. Poszatkuj kapustę na cienkie paski.
2. Pokrój paprykę na paski
3. Dolej ca: 1 cl octu spirytusowego, hojnie posyp czarnym grubo mielonym pieprzem i wymieszaj wszystko w dużej misce.
Sałatka jest najlepsza, kiedy pozwoli się jej przegryźć kilka godzin.
SMACZNEGO!!!
#kuchnia
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks