SAŁATKA DO PIZZY

Kiedy mieszkałem w Palermo, w każdej szanującej się pizzerii dostawałem, jako dodatek do pizzy pyszną sałatkę.

pizza_sałatkaDo tego stopnia się od niej uzależniłem, że kiedy wróciłem do Polski postanowiłem ją odtworzyć.

Robić własnej pizzy mi się nie chce, bo za dużo roboty i wolę ją zamówić w dobrej pizzerii na wynos, ale żadna uczta z pizzą w roli głównej nie będzie bez niej dla mnie kompletna.

Z resztą jest ona znakomita także do innych dań – smażonych i panierowanych mięs i ryb, a ponieważ jest banalnie prosta do przygotowania i niezwykle smaczna, polecam ją jako alternatywa na przykład do schabowego.

SAŁATKA DO PIZZY:

Pół średniej główki białej kapusty.

100 g konserwowej papryki

ocet i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku

1. Poszatkuj kapustę na cienkie paski.

2. Pokrój paprykę na paski

3. Dolej ca: 1 cl octu spirytusowego, hojnie posyp czarnym grubo mielonym pieprzem i wymieszaj wszystko w dużej misce.

Sałatka jest najlepsza, kiedy pozwoli się jej przegryźć kilka godzin.

SMACZNEGO!!!


#kuchnia