Remulada a’la Kempinsky

Remulada a’la Kempinsky – Mój arcyprosty, autorski przepis na duńską remuladę, pyszną zarówno do mięs, wędlin, jak i ryb wszelakich.

Remulada to klasyka duńskiej kuchni, zazwyczaj na bazie śmietany, majonezu i curry, może zawierać bardzo dużo różnych składników,

 

Ja podaję mój prosty, podstawowy przepis.

 

 

 

Remulada a'la Kempinsky

 

 

 

 

Remulada a’la Kempinsky

 

4 łyżki stołowe dobrego majonezu

 

3 łyżki stołowe gęstej, słodkiej śmietany

 

2 łyżki stołowe drobno posiekanych kaparów

 

2 łyżki stołowe drobno posiekanych, słodkich ogórków konserwowych

 

2 łyżki stołowe drobno posiekanej, marynowanej cebulki perłowej

 

2 łyżki stołowe drobno posiekanego szczypiorku

 

1 mała drobno posiekana cebula

 

2 łyżeczki musztardy dijon

 

1 łyżeczka proszku curry

 

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

 

 

 

 

1. Wymieszaj wszystkie składniki remulady.

 

Gotowe!

 

 

 

Bazą remulady jest zawsze majonez, śmietana i proszek curry, ale cała reszta jest tak naprawdę naszym osobistym wyborem i można dodawać swoje ulubione produkty w ilościach, które usatysfakcjonują nasz osobisty smak.

 

Znane są remulady z dodatkiem estragonu, chrzanem, anchois, a nawet papryki, ale moim zdaniem zbyt dominują one smak i osobiście wolę tę zrównoważoną wersję, którą możecie podawać do ryby pod wszelakimi postaciami, jajek, mięs, wędlin, a nawet hot dogów, albowiem w Danii tradycyjny hot dog jest zawsze podawany z remuladą.

 

Próbujcie i eksperymentujcie!

 

Smacznego!

 

 

 

Remulade

Remulade (angielski: / R eɪ m ə l ɑː d / , francuski:  [ʁemulad])  jest to europejski zimny sos na podstawie majonezu. Chociaż jest podobny do sosu tatarskiego, często jest bardziej żółtawy, doprawiony curry i zawiera posiekane pikle. Może również zawierać chrzan, paprykę, anchois, kapary i mnóstwo innych produktów.

 

Podczas gdy jego pierwotnym przeznaczeniem było prawdopodobnie podawanie z mięsem, obecnie jest częściej używany jako przyprawa lub sos do maczania, głównie do soli, gładzicy i ciast z owocami morza (takich jak ciastka z kraba lub łososia).

 

W Danii jest istotnym składnikiem o otwartych kanapek (smorrebrod – narodowej dumy Duńczyków), jak również duńskiej wersji ryby z frytkami, czyli smażonej flądry z frytkami.

 

Jest to również jedna z podstawowych przypraw w duńskim hot dogu. Duńska remoulade to zmodyfikowana wersja oryginalnej remoulade w stylu francuskim. Jest to sos na bazie majonezu, zabarwiony na żółto z kurkumą (lub szczyptą curry), zmieszany z posiekanymi kaparami i konserwowymi ogórkórkami.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Remoulade


#Remulada