Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym – Gotowane pulpety to klasyka kuchni dietetycznej, ale mimo, że zdrowe, wcale nie muszą być nudne i bez smaku.
Ostatnio miałem sporo kłopotów z bólami brzucha i okazało się, że podczas przygotowania do badania endoskopowego, muszę stosować tak zwaną lżejszą dietę, czyli nic smażonego i pieczonego, a jedynie gotowane i duszone mięso.
To skierowało moje zainteresowanie na danie, które pamiętam jeszcze ze słynnej łódzkiej restauracji “Dietetyczna” na ul. Zielonej, gdzie chodziłem z moją babcią i zapadły mi w pamięci pyszne gotowane pulpety z mielonego mięsa w białym sosie.
Można je zrobić z mięsa wieprzowego, albo kurczaka, ale ja wybrałem tym razem mielone mięso z uda indyka, które spełnia równocześnie warunek odpowiedniej kleistości, będąc równocześnie bardzo dobrym w smaku.
Pulpety zazwyczaj mają dodatek jakiegoś warzywa, jak cebula, albo marchewka, ale w mojej wersji są całkowicie bez dodatków, albowiem moja dieta przedbadaniowa zabraniała w ogóle spożywania jakichkolwiek warzyw.
Podawany do nich sos zazwyczaj jest biały, albo koperkowy, ale ja miałem ochotę na pieczarkowy, który równocześnie jest dietetyczny, ale wyrazisty w smaku. Wy możecie natomiast wybrać swój ulubiony sos.
Pulpety gotowane w sosie pieczarkowym
500g mięsa mielonego drobiowego /kurczak, indyk/ lub wieprzowego
1 cebula (opcjonalnie)
1/2 marchewki (opcjonalnie)
1 jajo
1 bułka pszenna
mleko
sól morska, świeżo mielony pieprz
bulion warzywny
- Bułkę, kroimy w małą kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie.
- Do miski wkładamy mięso, (opcjonalnie) startą na tarce cebulę i marchewkę, dodajemy odciśniętą bułkę, jajo, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy na jednolitą masę.
- Formujemy średniej wielkości kulki.
- Bulion warzywny zagotowujemy
- Wkładamy pulpety i gotujemy je na wolnym ogniu 10-12 minut.
Sos pieczarkowy
500 g pieczarek
masło
300 ml śmietany 36, albo 30 %
1 ząbek czosnku
mleko
1 łyżka stołowa mąki pszennej, albo w wersji dietetycznej, kukurydzianej
- Pieczarki obrać i pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki.
- Zeszklić je na maśle na dużej patelni.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i posypać mąką.
- Rozrzedzić śmietaną, a potem mlekiem do konsystencji gęstego sosu.
- Dodać do sosu wcześniej przygotowane pulpety.
- Przybrać przed podaniem pokrojonym szczypiorkiem, albo zieloną pietruszką.
Gotowe!
Takie dietetyczne danie powinno podawać się z białym ryżem, ale oczywiście można wedle gustu podawać z kaszą, cuscusem, makaronem, pure ziemniaczanym, albo świeżym pieczywem.
Smacznego!!!
kuchnia dietetyczna
Najważniejszych z aspektów, na który należy zwracać uwagę, to odpowiednia obróbka termiczna. Naszych potraw przede wszystkim nie smażymy. Przyrządzając dania z kategorii kuchni dietetycznej, korzystamy z innych metod, które pozwolą cieszyć nasze podniebienie, jednocześnie nie narażając naszego zdrowia. Grillujemy, pieczemy, gotujemy na parze, a nawet dusimy, ale – co najważniejsze, nie smażymy! Za sprawą połączenia tłuszczy i wysokich temperatur, powstają różne substancje, które mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Jest to więc najbardziej przekonujący z argumentów, że warto z metody tej na stałe zrezygnować.
https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/rodzaj-kuchni/kuchnia-dietetyczna/
#KuchniaDietetyczna