Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym – Gotowane pulpety to klasyka kuchni dietetycznej, ale mimo, że zdrowe, wcale nie muszą być nudne i bez smaku.

Ostatnio miałem sporo kłopotów z bólami brzucha i okazało się, że podczas przygotowania do badania endoskopowego, muszę stosować tak zwaną lżejszą dietę, czyli nic smażonego i pieczonego, a jedynie gotowane i duszone mięso.
To skierowało moje zainteresowanie na danie, które pamiętam jeszcze ze słynnej łódzkiej restauracji “Dietetyczna” na ul. Zielonej, gdzie chodziłem z moją babcią i zapadły mi w pamięci pyszne gotowane pulpety z mielonego mięsa w białym sosie.

 

Można je zrobić z mięsa wieprzowego, albo kurczaka, ale ja wybrałem tym razem mielone mięso z uda indyka, które spełnia równocześnie warunek odpowiedniej kleistości, będąc równocześnie bardzo dobrym w smaku.

 

Pulpety zazwyczaj mają dodatek jakiegoś warzywa, jak cebula, albo marchewka, ale w mojej wersji są całkowicie bez dodatków, albowiem moja dieta przedbadaniowa zabraniała w ogóle spożywania jakichkolwiek warzyw.

 

Podawany do nich sos zazwyczaj jest biały, albo koperkowy, ale ja miałem ochotę na pieczarkowy, który równocześnie jest dietetyczny, ale wyrazisty w smaku. Wy możecie natomiast wybrać swój ulubiony sos.

 

 

 

Pulpety gotowane w sosie pieczarkowym

 

 

 

Pulpety gotowane w sosie pieczarkowym

 

500g mięsa mielonego drobiowego /kurczak, indyk/ lub wieprzowego

1 cebula (opcjonalnie)

1/2 marchewki (opcjonalnie)

1 jajo

1 bułka pszenna

mleko

sól morska, świeżo mielony pieprz

bulion warzywny

 

 

 

  1. Bułkę, kroimy w małą kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie.
  2. Do miski wkładamy mięso, (opcjonalnie) startą na tarce cebulę i marchewkę, dodajemy odciśniętą bułkę, jajo, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Formujemy średniej wielkości kulki.
  4. Bulion warzywny zagotowujemy
  5. Wkładamy pulpety i gotujemy je na wolnym ogniu 10-12 minut.

 

 

 

 

Sos pieczarkowy

 

500 g pieczarek

masło

300 ml śmietany 36, albo 30 %

1 ząbek czosnku

mleko

1 łyżka stołowa mąki pszennej, albo w wersji dietetycznej, kukurydzianej

 

 

 

  1. Pieczarki obrać i pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki.
  2. Zeszklić je na maśle na dużej patelni.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i posypać mąką.
  4. Rozrzedzić śmietaną, a potem mlekiem do konsystencji gęstego sosu.
  5. Dodać do sosu wcześniej przygotowane pulpety.
  6. Przybrać przed podaniem pokrojonym szczypiorkiem, albo zieloną pietruszką.

 

Gotowe!

 

Takie dietetyczne danie powinno podawać się z białym ryżem, ale oczywiście można wedle gustu podawać z kaszą, cuscusem, makaronem, pure ziemniaczanym, albo świeżym pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

 

 

kuchnia dietetyczna

Najważniejszych z aspektów, na który należy zwracać uwagę, to odpowiednia obróbka termiczna. Naszych potraw przede wszystkim nie smażymy. Przyrządzając dania z kategorii kuchni dietetycznej, korzystamy z innych metod, które pozwolą cieszyć nasze podniebienie, jednocześnie nie narażając naszego zdrowia. Grillujemy, pieczemy, gotujemy na parze, a nawet dusimy, ale – co najważniejsze, nie smażymy! Za sprawą połączenia tłuszczy i wysokich temperatur, powstają różne substancje, które mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Jest to więc najbardziej przekonujący z argumentów, że warto z metody tej na stałe zrezygnować.

 

https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/rodzaj-kuchni/kuchnia-dietetyczna/


#KuchniaDietetyczna