Pulpety po katalońsku

Pulpety po katalońsku – Solidne i sycące danie na pocieszenie, które jest de facto swoistą mieszanką aromatycznych pulpetów i fasolki po bretońsku

Jadłem to danie 3o lat temu w Katalonii i bardzo mi smakowało, ale wyleciało mi całkowicie z głowy, aż niedawno przypomniał mi o nim Rick Stein, który gotował je w trakcie swoich eskapad po Francji.
Jego pulpety po katalońsku różnią się co prawda od moich, bo jego nie mają w środku oliwek, ale reszta jest mniej więcej taka sama i na pewno bardzo smaczna.

 

Chociaż składników jest dużo, przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste i szybkie. Najdłuższą częścią jest gotowanie, które trwa tyle ile trzeba, żeby fasola zmiękła i stała się kremowa, ale największą zaletą tego dania jest to, że jest ono jednogarnkowe, a takie uwielbiam najbardziej!

 

 

 

Pulpety po katalońsku

 

 

 

 

Pulpety po katalońsku

(8 osób)

 

500 g mielonej wieprzowiny z łopatki

 

300 g mielonej wołowiny

 

6 łyżek stołowych drylowanych zielonych oliwek w zalewie

 

1 pęczek natki pietruszki

 

2 cebule

 

1 czerstwa kajzerka wymoczona w mleku

 

1 jajo

 

4 ząbki czosnku

 

2 łyżki stołowe papryki z Espelette, albo w wypadku jej braku słodkiej mielonej z Hiszpanii, albo po prostu słodkiej mielonej papryki w zależności od tego, którą uda wam się zdobyć w sklepie.

 

sól i pieprz do smaku

 

Olej i masło do smażenia

 

 

Do sosu:

 

2 duże cebule

 

250 g białej fasoli Jaś moczonej przez noc w wodzie

 

3 łyżki stołowe mielonej słodkiej papryki

 

1 łyżka stołowa mąki pszennej

 

1,5 l wody

 

1 bulionetka wołowa

 

sól i pieprz do smaku

 

olej do smażenia

 

 

 

 

1. Namocz suchą fasolę przez noc.

 

2. Namocz kajzerkę w mleku.

 

3. Pokrój 2 średnie cebule w drobną kostkę i zarumień na oleju na patelni.

 

4. Pokrój drobno oliwki i nać pietruszki wraz z łodyżkami.

 

5. W dużej misce wymieszaj mieloną wieprzowinę i wołowinę z odciśniętą kajzerką, zarumienioną cebulą, oliwkami, pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajem. Przypraw solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. (Najlepiej z Espelette)

 

6. Uformuj kulki z masy mięsnej wielkości piłek golfowych, dodaj na patelnię po cebuli łyżkę stołową masła i trochę oleju i smaż pulpety, aż się zarumienią na wszystkich stronach.

 

7. Pokrój pozostałe dwie cebule w drobną kostkę, zeszklij je na oleju w dużym garnku, dosyp odcedzoną moczoną fasolę, dosyp mieloną paprykę.

 

8. Posyp wszystko mąką i pogotuj chwilkę, żeby mąka straciła smak surowizny.

 

9. Dolej wody i dodaj bulionetkę.

 

10. Zagotuj, zmniejsz ogień do bardzo małego, dodaj pulpety i gotuj na maleńkim ogniu aż fasola zmięknie. (~2 godziny) Jeżeli w trakcie stwierdzisz, że płynu jest za mało, podlej dodatkowo wodą.

 

11. Posól i popieprz do smaku.

 

Gotowe!

 

 

Pulpety po katalońsku podaje się w misce i skrapia się ostrym sosem tabasco. Mi smakują najlepiej ze świeża bagietką, ale możesz podawać je z tym na co masz ochotę.

 

Smacznego!

 

 

 

 

Kuchnia katalońska

Kuchnia katalońska – tradycje kulinarne typowe dla Katalonii, stanowiące regionalną odmianę szerszego pojęcia kuchnia śródziemnomorska z wpływami kuchni Pirenejów.

 

Pomimo wspólnego języka i licznych podobieństw kulinarnych, do kuchni katalońskiej tradycyjnie nie zalicza się tradycji gastronomicznych Balearów i Walencji. Kuchnia katalońska wykazuje historyczne powiązania z francuskim regionem Roussillon oraz Neapolem i Sycylią. Poza produktami typowymi dla całego regionu Morza śródziemnego typu pomidory, oliwa, czosnek, świeże zioła i ryby i owoce morza, ulubionymi składnikami potraw są różne rodzaje grzybów oraz rozmaite wędliny np. fuet, botifarra czy llonganisa.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_katalo%C5%84ska


#Pulpety