Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka, to jedna z moich wariacji na temat tradycyjnej potrawki z kurczaka, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Ta wersja jest zainspirowana Azją.
Potrawka

Zbliżonymi daniami są gulasz, ragoût czy brytyjski stew.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Potrawka
Moja potrawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodatek świeżego imbiru nadaje jej azjatycką nutę, a słodka kukurydza urozmaica fakturę.
POTRAWKA Z KURCZAKA (4 osoby)
1 kg udek z kurczaka
500 ml rosołu
250 ml mleka
1 duża cebula
1 puszka słodkiej kukurydzy
1 łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżka stołowa oleju do smażenia
30 g świeżego imbiru
sól i cukier do smaku
1. Kurczaka ugotować z włoszczyzną aż powstanie rosół, wyciągnąć z rosołu i odstawić do ostygnięcia.
2. Na olej wrzucić drobno posiekaną cebulę i ją zeszklić. Imbir obrać, zetrzeć na drobnych dziurkach na tarce i dorzucić do cebuli.
3. Zasypać mąką i wymieszać powstałą zasmażkę.
4. Wlać na raz całe zimne mleko i mieszać, aż powstanie bardzo gęsty sos.
5. Rozcieńczyć ciepłym rosołem dolewanym po trochu, żeby nie stworzyły się grudki.
6. Dosypać kukurydzę.
7. Kurczaka oddzielić od kości, wrzucić do zawiesistego sosu i podgrzać.
8. Przyprawić solą i cukrem do smaku.
GOTOWE!
Podawać z ryżem.
Jeśli macie ochotę na bardziej turecką wersję dorzućcie 250 gram rodzynek. Jeśli macie ochotę, aby wasza potrawka była bardziej wiosenna, zamieńcie kukurydzę na mrożony groszek i wykluczcie imbir. W wersji absolutnie tradycyjnej ta potrawka występuje bez dodatku imbiru i kukurydzy i używa się piersi zamiast udek, ale dla mnie pierś jest zbyt sucha i nudna, a poza tym z udek wychodzi lepszy rosół.
SMACZNEGO!!!
_______________________________________________________________________________
#kulinaria