Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka, to jedna z moich wariacji na temat tradycyjnej potrawki z kurczaka, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Ta wersja jest zainspirowana Azją.

 

Potrawka

potrawka z kurczaka (2)Potrawka – danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny. Znacznie rzadziej terminu „potrawka” używa się na określenie samego sosu powstałego podczas gotowania mięsa z warzywami. Dania potrawkowe to: potrawka z królika, z kurczaka, potrawka cielęca i kura w potrawce.

Zbliżonymi daniami są gulasz, ragoût czy brytyjski stew.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Potrawka

 

Moja potrawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodatek świeżego imbiru nadaje jej azjatycką nutę, a słodka kukurydza urozmaica fakturę.

 

POTRAWKA Z KURCZAKA (4 osoby)

1 kg udek z kurczaka

500 ml rosołu

250 ml mleka

1 duża cebula

1 puszka słodkiej kukurydzy

1 łyżka stołowa mąki pszennej

1 łyżka stołowa oleju do smażenia

30 g świeżego imbiru

sól i cukier do smaku

 

1. Kurczaka ugotować z włoszczyzną aż powstanie rosół, wyciągnąć z rosołu i odstawić do ostygnięcia.

2. Na olej wrzucić drobno posiekaną cebulę i ją zeszklić. Imbir obrać, zetrzeć na drobnych dziurkach na tarce i dorzucić do cebuli.

potrawka z kurczaka (1)3. Zasypać mąką i wymieszać powstałą zasmażkę.

4. Wlać na raz całe zimne mleko i mieszać, aż powstanie bardzo gęsty sos.

5. Rozcieńczyć ciepłym rosołem dolewanym po trochu, żeby nie stworzyły się grudki.

6. Dosypać kukurydzę.

7. Kurczaka oddzielić od kości, wrzucić do zawiesistego sosu i podgrzać.

8. Przyprawić solą i cukrem do smaku.

GOTOWE!

Podawać z ryżem.

Jeśli macie ochotę na bardziej turecką wersję dorzućcie 250 gram rodzynek. Jeśli macie ochotę, aby wasza potrawka była bardziej wiosenna, zamieńcie kukurydzę na mrożony groszek i wykluczcie imbir. W wersji absolutnie tradycyjnej ta potrawka występuje bez dodatku imbiru i kukurydzy i używa się piersi zamiast udek, ale dla mnie pierś jest zbyt sucha i nudna, a poza tym z udek wychodzi lepszy rosół.

SMACZNEGO!!!

_______________________________________________________________________________
#kulinaria