Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – to znakomite danie, które niezwykle szybko i prosto się przyrządza, jest świetne zarówno na co dzień, jak na ekskluzywną kolację.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to klasyczny hit restauracyjny, który wcale nie jest zbyt trudny do przyrządzenia w domu.

Jedyne o czym trzeba koniecznie pamiętać to, żeby nie przeciągnąć medalionów z polędwicy, bo będą suche i nie smażyć kurek dłużej niż 2 minuty, bo będą twarde.

Teraz, kiedy lasy są pełne świeżych kurek, szczególnie polecam to danie.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM (4 osoby)

500 g polędwicy wieprzowej

300 g kurek

200 – 300 g dobrej śmietany 18, albo 30 %

olej i masło do smażenia

sól i pieprz do smaku

1. Oczyścić polędwiczkę z ewentualnych błon i pokroić na 3 centymetrowe medaliony, lekko spłaszczyć dłonią i smażyć je na wysokim ogniu, na bezzapachowym oleju kilka minut na każdej stronie, aż się zarumienią. Posolić i wyjąć z patelni na żaroodporne naczynie, które wstawiamy do piekarnika nastawionego na 60 stopni, żeby nie ostygły.

2. Kurki czyścimy najlepiej na sucho gąbeczko, nożykiem, albo małą szczotką, dbając o to, żeby pozbyć się całkowicie piasku. Kroimy je potem wzdłuż na 2, albo jeśli są duże na cztery części. Mniejsze sztuki zostawiamy w całości. Smażymy na wysokim ogniu, na maśle, do którego dodajemy odrobinę oleju, żeby masło się nie przypaliło. Smażymy nie dłużej niż 2 minuty, po czym solimy.

3. Do kurek dodajemy śmietanę, medaliony wraz z płynem, który z nich wyciekł, mieszamy i ewentualnie dosalamy i pieprzymy.

Gotowe!

Najsmaczniejsze polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym są podawane wraz z kluskami kładzionymi (półfrancuskimi) i żółtą fasolką szparagową, ale można także je podawać z ziemniaczkami pure, albo białym ryżem.

SMACZNEGO!!!

Kluski półfrancuskie

Smaczne i mięciutkie. Mogą być podane jako dodatek do innych potraw lub polane zrumienionym masłem z cebulką lub bez, czy dowolnym sosem mogą być jako samodzielne danie.
www.winiary.pl/przepis.aspx/123118/kluski-polfrancuskie


#kurki