Pieczona karkówka w formie rzymskiej
Pieczona karkówka w formie rzymskiej to przepis, który w zasadzie robi się sam. W formie rzymskiej wychodzi najlepiej, ale może też być w rękawie do pieczenia.
Pieczona karkówka to klasyczna pieczeń, która moim zdaniem najlepiej wychodzi w formie rzymskiej: https://kempinsky.pl/dukapolska.com/forma-rzymska-gliniana.html . Mięso pieczone w niej wychodzi niebiańsko soczyste, aromatyczne i kruche, a z dodatkiem przecieru z pieczonych jabłek i ciemnym sosem pieczeniowym na cydrze jabłkowym jest to poezja w najczystszej postaci.
Mój przepis jest oszczędny w czasie i opiera się na najlepszych półproduktach, ale jeśli macie czas i ochotę możecie zrobić przecier jabłkowy i sos pieczeniowy od podstaw.
PIECZONA KARKÓWKA W FORMIE RZYMSKIEJ
1 kg dobrej karkówki
2 duże cebule
2 marchewki
1 szklanka cydru jabłkowego
2 bulionetki do sosu pieczeniowego ciemnego
1 łyżka stołowa oliwy
kilka łyżek stołowych gotowych pieczonych jabłek ze słoika do szarlotki.
słodka papryka w proszku, sól i czosnek do marynaty.
1. Formę rzymską namocz przez 15 minut w wodzie, żeby nie pękła. Jeśli używasz jej po raz pierwszy niech moczy się przez noc.
2. Karkówkę opłucz, osusz i natrzyj 2 dużymi przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą i słodką papryką w proszku.
3. Cebule pokrój w ćwiartki, albo ósemki, a marchewki pokrój w 5 cm. kęsy i połóż wszystko na dnie formy rzymskiej. i też
4. Na jarzynach połóż karkówkę, polej ją łyżką oliwy i podlej 2 łyżkami cydru, przykryj wieczko i wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni na 1,5 godziny.
5. Wyjmij pieczeń i pozwól jej odpocząć na talerzu jakieś 20 min. W międzyczasie zlej do rondla soki z pieczenia, dolej pozostały cydr i rozprowadź w nim bulionetki mieszając na małym ogniu.
6. Zmiksuj pieczone jabłka.
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
SMACZNEGO!!!
Forma rzymska:
- wykonana z najwyższej jakości gliny
- nadaje się do pieczenia i serwowania mięs, ryb, warzyw a także wszelkiego rodzaju zapiekanek oraz pieczywa
- potrawy można piec bez użycia tłuszczu
- podczas pieczenia, woda obecna w formie paruje co czyni potrawę soczystą, a pieczywo chrupkim
- z zewnątrz zdobiona motywem roślinnym, wewnątrz pokryta warstwą szkliwa
- nie dopuszczać do kontaktu z otwartym ogniem
- naczynie należy zawsze wstawiać do zimnego piekarnika
- myć ręcznie, bez użycia detergentów, nie należy myć w zmywarce
#kuchnia