Pieczona karkówka w formie rzymskiej

Pieczona karkówka w formie rzymskiej to przepis, który w zasadzie robi się sam. W formie rzymskiej wychodzi najlepiej, ale może też być w rękawie do pieczenia.

pieczona karkówka w formie rzymskiej-2Pieczona karkówka to klasyczna pieczeń, która moim zdaniem najlepiej wychodzi w formie rzymskiej: https://kempinsky.pl/dukapolska.com/forma-rzymska-gliniana.html . Mięso pieczone w niej wychodzi niebiańsko soczyste, aromatyczne i kruche, a z dodatkiem przecieru z pieczonych jabłek i ciemnym sosem pieczeniowym na cydrze jabłkowym jest to poezja w najczystszej postaci.

Mój przepis jest oszczędny w czasie i opiera się na najlepszych półproduktach, ale jeśli macie czas i ochotę możecie zrobić przecier jabłkowy i sos pieczeniowy od podstaw.

PIECZONA KARKÓWKA W FORMIE RZYMSKIEJ

pieczona-karkowka-w-formie-rzymskiej1 kg dobrej karkówki

2 duże cebule

2 marchewki

1 szklanka cydru jabłkowego

2 bulionetki do sosu pieczeniowego ciemnego

1 łyżka stołowa oliwy

kilka łyżek stołowych gotowych pieczonych jabłek ze słoika do szarlotki.

słodka papryka w proszku, sól i czosnek do marynaty.

1. Formę rzymską namocz przez 15 minut w wodzie, żeby nie pękła. Jeśli używasz jej po raz pierwszy niech moczy się przez noc.

pieczona-karkowka-w-formie-rzymskiej-32. Karkówkę opłucz, osusz i natrzyj 2 dużymi przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą i słodką papryką w proszku.

3. Cebule pokrój w ćwiartki, albo ósemki, a marchewki pokrój w 5 cm. kęsy i połóż wszystko na dnie formy rzymskiej.  i też

4. Na jarzynach połóż karkówkę, polej ją łyżką oliwy i podlej 2 łyżkami cydru, przykryj wieczko i wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni na 1,5 godziny.

5. Wyjmij pieczeń i pozwól jej odpocząć na talerzu jakieś 20 min. W międzyczasie zlej do rondla soki z pieczenia, dolej pozostały cydr i rozprowadź w nim bulionetki mieszając na małym ogniu.

6. Zmiksuj pieczone jabłka.

Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.

SMACZNEGO!!!

Forma rzymska:

  • wykonana z najwyższej jakości gliny
  • nadaje się do pieczenia i serwowania mięs, ryb, warzyw a także wszelkiego rodzaju zapiekanek oraz pieczywa
  • potrawy można piec bez użycia tłuszczu
  • podczas pieczenia, woda obecna w formie paruje co czyni potrawę soczystą, a pieczywo chrupkim
  • z zewnątrz zdobiona motywem roślinnym, wewnątrz pokryta warstwą szkliwa
  • nie dopuszczać do kontaktu z otwartym ogniem
  • naczynie należy zawsze wstawiać do zimnego piekarnika
  • myć ręcznie, bez użycia detergentów, nie należy myć w zmywarce

#kuchnia