Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli to absolutnie najszybszy, najprostszy i kto wie, czy nie najsmaczniejszy przepis na pastę kanapkową z wędzonej makreli.
Pasta z wędzonej makreli to chyba jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w Polsce.
Jej wariantów jest co niemiara, jedne zawierają czerwoną, cebulę, inne znowu czerwoną paprykę, jajko na twardo, kapary, oliwki, albo pomidora.a
Moja jest absolutnie najprostsza, bo zawiera jedynie przecier pomidorowy i czarny pieprz, ale jest zarazem najtrwalsza, bo nie zawiera psujących się składników, które można dodać osobno na kanapce, więc jest rodzajem bazy, którą można urozmaicać podług nastroju dnia.
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI :
1 duża tłusta wędzona makrela.
3 do 4 łyżek stołowych przecieru pomidorowego.
czarny pieprz do smaku
1. Obierz makrelę ze skóry i ości i wrzuć do miksera.
2. Dodaj przecier pomidorowy (pasta powinna mieć mocno pomidorowy smak).
3. Zmiksuj i posyp obficie grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe.
Smakuje najlepiej na ulubionym chlebie z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ją z krążkami czerwonej cebuli i plastrami pomidorów, ale nie pogardzę czasami dodatkiem oliwek, kaparów, albo marynowanych papryczek chili.
SMACZNEGO!!!
Pasta kanapkowa – rodzaj produktu spożywczego służącego do smarowania kanapek. Pasty kanapkowe przeważnie mają konsystencję stałą, ale bez określonego kształtu. Są złożone z wielu składników, często rozdrobnionych. Najpopularniejszymi pastami kanapkowymi są pasty rybne, jajeczne, z serów i roślin strączkowych. Pasty te są szeroko dostępne w sprzedaży, lecz można je także łatwo przyrządzić samodzielnie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pasta_kanapkowa
#kuchnia