Pasta kanapkowa z salami

Pasta kanapkowa z salami – albo raczej czeska salámová pomazánka na chlebíčky, to pierwszorzędna czeska pasta kanapkowa bardzo łatwa w przygotowaniu.

Czesi słyną ze swoich past kanapkowych.
Jest ich całe mnóstwo. Każda inna, a nawet te same, mają każde inny przepis, w zależności od tego, kto i gdzie je robi.
Ale pasta kanapkowa z salami (najchętniej pikantna) jest jedną z moich najulubieńszych, a poza tym błyskawicznie się ją przygotowuje.

 

 

 

Pasta kanapkowa z salami

 

 

 

 

Pasta kanapkowa z salami

150 g miękkiego salami. (Ja używam Piastowskiego)

 

1/2 cebuli drobno pokrojonej

 

1/2 marynowanej, czerwonej papryki drobno pokrojonej

 

2 – 3 łyżki stołowe majonezu

 

1 łyżka stołowa 18% śmietany

 

1 łyżka stołowa mielonej słodkiej papryki

 

1 łyżeczka (lub więcej) ostrej mielonej papryki

 

1 łyżeczka białego octu winnego

 

 

 

 

1. Pokrój salami w drobniutką kostkę, albo zmiel je w maszynce. Pokrój cebulę i paprykę marynowaną w drobną kosteczkę.

 

2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.

 

Gotowe!

 

 

Taką pastę podaje się na świeżym białym chlebie, bułce, albo bagietce, chętnie przystrojoną paskiem świeżej czerwonej papryki.

 

Niektórzy dodają także gotowane jajko na twardo i lub musztardę, ale mi opcja bez jajka i z octem smakuje najlepiej.

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska – jedna z kuchni środkowoeuropejskich z zaznaczonymi regionalizmami czeskimi, morawskimi i śląskimi. Podlegała kulinarnym wpływom krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.

Typowy dla tej kuchni obiad składa się z zupy – najczęściej gulaszowej, flakowej, kapuśniaku, ziemniaczanej, rosołu z różnymi kluseczkami, oraz drugiego dania w postaci knedlików z pieczenią albo z roladą. Smakową specyfiką kuchni czeskiej jest stosowanie dużej ilości kminku.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_czeska

 

 

 

 

Pasta kanapkowa

Pasta kanapkowa – rodzaj produktu spożywczego o konsystencji pasty, służącego jako składnik kanapek. Typowymi, głównymi składnikami past kanapkowych są sery, mięsa (gotowane lub pieczone), wędliny, ryby lub jaja na twardo. W kuchni wegańskiej przygotowuje się np. pasty z roślin strączkowych. Pasty kanapkowe można wyciskać ozdobnie na pieczywo (lub np. krakersy) uprzednio posmarowane masłem.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pasta_kanapkowa


#Kuchnia