Pappardelle z owocami morza
Pappardelle z owocami morza to jeden z moich ulubionych przepisów na pastę z owocami morza.
Wielką zaletą tego przepisu jest to, że robi się go z fałszywym sosem z homara, Nie tak drogim, jak oryginał, ale smakującym niemal identycznie.
Pappardelle nie są tu oczywiście niezbędne – może być każdy inny makaron, który lubicie, ale zazwyczaj owoce morza są we Włoszech podawane z “długimi” makaronami, a więc spaghetti, linguini, bucatini, fettucine, tagliatelle, albo tym podobne.
Świeża pasta oczywiście jest najsmaczniejsza – a świeże pappardelle są do kupienie w hipermarketach, więc jesli będziecie mieli dostęp do świeżego makaronu, to nie wahajcie się – kupujcie i próbujcie!
Ja robię moje pappardelle z mrożonymi owocami morza, ale to wynika głównie z dostępności i ceny. Świeże owoce morza, jeśli macie do nich dostęp są oczywiście o niebo smaczniejsze, ale nie są one konieczne do tej potrawy. Ważne żeby było wszystkiego po trochu, a więc ośmiorniczek, kalmarów, krewetek i małż.
PAPPARDELLE Z OWOCAMI MORZA W FAŁSZYWYM SOSIE Z HOMARA (4 osoby)
500 g mrożonej mieszanki z owocami morza (ja używam tej od Abramczyka, bo moim zdaniem jest najlepsza)
Słoik 200 g wędzonych małży w oleju
500 ml passaty z pomidorów (nie przecieru, tylko passaty czyli coś w rodzaju gęstego sosu pomidorowego dostępnego w każdym markecie.)
500 g świeżych pappardelle, albo innego makaronu
3 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
4 kostki bulionu rybnego (do kupienia w kuchniach świata, albo w internecie)
puszka anchois w oleju (opcjonalnie, ale poprawiają one głębię smaku)
100 g startego sera parmigiano reggiano, grana padano, etc
sól, pieprz, cukier do smaku
- Odcedźcie małże i wlejcie olej z nich na głęboką patelnię. (opcjonalnie wrzućcie też całą puszkę anchois – roztopią się w trakcie gotowania) i zeszklijcie na oleju jedną drobno posiekaną cebulę.
- Dolejcie passatę z pomidorów, kostki bulionu rybnego i wciśnijcie 2 ząbki czosnku. Duście pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut.
- Dorzućcie mieszankę owoców morza i wędzone małże i gotujcie jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
- Posólcie, popieprzcie i koniecznie mocno dosłódźcie wywar (sos z homara jest słodkawy)
- Po wyłączeniu ognia, wciśnijcie jeszcze jeden ząbek czosnku, co spowoduje, że nie straci swojego aromatu.
- Podajcie na ugotowane al dente pappardelle, albo inny makaron – posypcie startym serem.
SMACZNEGO!!!
Pappardelle
https://en.wikipedia.org/wiki/Pappardelle
#pasta #kuchniawłoska