Panna Cotta dietetyczna

Panna Cotta dietetyczna – Wbrew pozorom Panna Cotta wcale nie musi być tuczącym deserem. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić!

Panna Cotta to prawdziwy deserowy klasyk. Powszechnie uznaje się jednak, że to bardzo tuczące danie, a wcale tak nie jest! Wbrew temu, co myślą ludzie to wcale nie tłuszcz powoduje naszą otyłość, a puste węglowodany, czyli cukry, a ten smakołyk można zrobić prawie z zerowym indeksem glikemicznym!

 

 

 

Panna Cotta dietetyczna

 

 

 

 

Panna Cotta dietetyczna

2 osoby

 

 

250 ml tłustej śmietanki 36%

 

250 ml tłustego mleka

 

1 łyżeczka EKSTRAKTU (nie esencji) waniliowej

 

1 łyżka (~10 g) żelatyny

 

2 – 3 łyżeczki ksylitolu (cukru brzozowego z bardzo niskim indeksem glikemicznym)

 

 

 

 

 

1. Odlej trochę zimnego mleka i rozpuść w nim żelatynę

 

2. Wlej śmietankę do rondelka i wymieszaj z mlekiem, posłodź ksylitolem (nie przesadzaj jednak, albowiem ksylitolk w nadmiernej ilości ma właściwości przeczyszczające), podgrzewaj mieszając aż prawie się zagotuje.

 

3. Dołóż żelatynę i ciągle mieszając zagrzej na średnim ogniu (nie zagotowując), aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

 

4. Przelej do ulubionych naczyń deserowych, poczekaj aż stężeje, wstaw na kilka godzin do lodówki.

 

Gotowe!!!

 

 

 

Taka Panna Cotta jest prawie całkowicie dietetycznym daniem, od którego nie przytyjecie, ale oczywiście, jeżeli nie zależy wam na tym, możecie dosłodzić ją cukrem i podawać z karmelem, syropem klonowym, miodem, przecierem malinowym, albo z czym tylko zapragniecie.

 

Ten przepis jest przepisem wyjściowym i można go urozmaicać np. dodając zmiksowane banany, truskawki, maliny, mango, soku z cytryny, albo pomarańczy, czyli czego dusza zapragnie.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

Ekstrakt wanilii

Ekstrakt wanilii otrzymywany jest przez namaczanie ziaren wanilii w mieszaninie wody i alkoholu etylowego. Ekstrakt uzyskuje swój charakterystyczny waniliowy smak dzięki cząsteczkach znajdujących się w ziarnach. W przeciwieństwie do tego esencja waniliowa jest zwykle wytwarzana przy użyciu wody, etanolu, glikolu propylenowego, emulgatorów oraz chemicznie wytwarzanych aromatów i kolorów.

 

https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10371856/czym-rozni-sie-ekstrakt-z-wanilii-od-esencji-waniliowej-co-jest-lepsze.html


#Desery