PALUSZKI A’LA SCAMPI

Scampi fritti to klasyczny przepis włoski, który jest niebiańsko pyszny, ale ma tę wadę, że w Polsce krewetki są nieprzyzwoicie drogie, a poza tym nie zawsze dobrej jakości.

Dlatego stworzyłem ten przepis oparty na oryginalnej recepturze włoskiej, zastępując w nim jednak scampi paluszkami rybnymi dobrej jakości. (ja osobiście używam paluszki z Abramczyka, bo moim zdaniem są najsmaczniejsze.)

 

paluszki-rybne2

 

PALUSZKI RYBNE A’LA SCAMPI FRITTI:

1 opakowanie paluszków rybnych Abramczyka (patrz obrazek)

1 porcja sosu koktajlowego:
https://kempinsky.pl/sos-koktajlowy/

gotowany ryż (ja używam parabolicznego)

olej do smażenia

1 cytryna

 

paluszki-rybne

 

1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu

2. Przygotuj sos koktajlowy: https://kempinsky.pl/sos-koktajlowy/

3. Usmaż paluszki rybne na dobrym oleju (ja używam arachidowego, bo jest bezwonny i ma wysoką temperaturę dymienia)

GOTOWE!

 

sos_koktajlowy

 

Podawaj paluszki rybne z ryżem, sosem koktajlowym i obowiązkowo ćwiartką cytryny, którą wyciska się na paluszki

SMACZNEGO!!!


#kuchnia