Oszukane spaghetti carbonara

Oszukane spaghetti carbonara to coś w rodzaju wariacji na temat ponadczasowego spaghetti carbonara – zamiast jajek zawiera żółty ser i jest pyszne!

Oszukane spaghetti carbonara to mój całkiem autorski przepis, który jest rodzajem wariacji na temat.

Jest równie prosty w przygotowaniu, jak klasyczna carbonara, zawiera prawie te same składniki i moim zdaniem jest tak samo pyszny.

Jedyna jego wada to, że jest to bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu moim zdaniem warto zgrzeszyć, dlatego zamieszczam go w moim kąciku kulinarnym.

 

Oszukane spaghetti carbonara

 

Oszukane spaghetti carbonara (4 osoby)

300 g chudego, wędzonego suroweg boczku

500 cl mleka (może być chude, żeby zrekompensować tłustość sera i boczku)

300 g żółtego sera typu cheddar (ja wybieram morski)

1 opakowanie topionego serka typu złoty ementaler, albo gołda

1 łyżka stołowa mąki pszennej

1 łyżka stołowa oleju do smażenia

sól i grubo mielony pieprz do smaku

1. Pokrój boczek w kostkę 2 x 2 cm i podsmaż na łyżce oleju w głębokiej patelni. (Nie smaż na skwarki, wystarczy żeby boczek zmiękł i załapał leciuteńki kolorek.

2. Wsyp łyżkę stołową mąki i wymieszaj robiąc zasmażkę.

3. Wlej całe zimne mleko na raz i podgrzewając dalej mieszaj aż grudki mąki się rozpuszczą i sos zgęstnieje.

4. Zetrzyj żółty ser na grubych oczkach w tarce i dodaj go porcjami do sosu, mieszając, aż się rozpuści.

5. Pokrój serek topiony w grubą kostkę i dodaj do sosu. Mieszaj aż się rozpuści.

6. Posól i koniecznie popierz do smaku.

Gotowe!

Najlepiej ten pyszny sos smakuje z klasycznym spaghetti, ale jeśli macie jakąś inną ulubioną pastę, to nie widzę przeciwwskazań, żeby podawać go z czym się lubi.

SMACZNEGO!!!

 

Carbonara

Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajekczarnego pieprzu oraz podgardla (guanciale) i zółtego sera(tradycyjnie parmezanu lub pecorino).

Historia

Pochodzenie sosu i jego nazwy nie jest do końca znane. Jedna z teorii mówi, że danie zostało wymyślone podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy skomponowali carbonarę używając dostępnych im produktów tudzież zostało przywiezione do Lacjum przez górników z Umbrii. Inna twierdzi, że potrawa ta powstała wcześniej i wywodzi się z dania z południowych Włoch zwanego cacio e uova, w którym wykorzystywano jajka, ser i smalec. Zagadką pozostaje też nazwa sosu, która może pochodzić od słowa carbonaro (wł. piec węglowy) lub carbonari (górnicy), co może mieć związek albo ze sposobem przygotowania dania na piecu lub z teoretycznymi twórcami dania.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Carbonara


#carbonara