Oszukane spaghetti carbonara
Oszukane spaghetti carbonara to coś w rodzaju wariacji na temat ponadczasowego spaghetti carbonara – zamiast jajek zawiera żółty ser i jest pyszne!
Oszukane spaghetti carbonara to mój całkiem autorski przepis, który jest rodzajem wariacji na temat.
Jest równie prosty w przygotowaniu, jak klasyczna carbonara, zawiera prawie te same składniki i moim zdaniem jest tak samo pyszny.
Jedyna jego wada to, że jest to bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu moim zdaniem warto zgrzeszyć, dlatego zamieszczam go w moim kąciku kulinarnym.
Oszukane spaghetti carbonara (4 osoby)
300 g chudego, wędzonego suroweg boczku
500 cl mleka (może być chude, żeby zrekompensować tłustość sera i boczku)
300 g żółtego sera typu cheddar (ja wybieram morski)
1 opakowanie topionego serka typu złoty ementaler, albo gołda
1 łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżka stołowa oleju do smażenia
sól i grubo mielony pieprz do smaku
1. Pokrój boczek w kostkę 2 x 2 cm i podsmaż na łyżce oleju w głębokiej patelni. (Nie smaż na skwarki, wystarczy żeby boczek zmiękł i załapał leciuteńki kolorek.
2. Wsyp łyżkę stołową mąki i wymieszaj robiąc zasmażkę.
3. Wlej całe zimne mleko na raz i podgrzewając dalej mieszaj aż grudki mąki się rozpuszczą i sos zgęstnieje.
4. Zetrzyj żółty ser na grubych oczkach w tarce i dodaj go porcjami do sosu, mieszając, aż się rozpuści.
5. Pokrój serek topiony w grubą kostkę i dodaj do sosu. Mieszaj aż się rozpuści.
6. Posól i koniecznie popierz do smaku.
Gotowe!
Najlepiej ten pyszny sos smakuje z klasycznym spaghetti, ale jeśli macie jakąś inną ulubioną pastę, to nie widzę przeciwwskazań, żeby podawać go z czym się lubi.
SMACZNEGO!!!
Carbonara
Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz podgardla (guanciale) i zółtego sera(tradycyjnie parmezanu lub pecorino).
Historia
Pochodzenie sosu i jego nazwy nie jest do końca znane. Jedna z teorii mówi, że danie zostało wymyślone podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy skomponowali carbonarę używając dostępnych im produktów tudzież zostało przywiezione do Lacjum przez górników z Umbrii. Inna twierdzi, że potrawa ta powstała wcześniej i wywodzi się z dania z południowych Włoch zwanego cacio e uova, w którym wykorzystywano jajka, ser i smalec. Zagadką pozostaje też nazwa sosu, która może pochodzić od słowa carbonaro (wł. piec węglowy) lub carbonari (górnicy), co może mieć związek albo ze sposobem przygotowania dania na piecu lub z teoretycznymi twórcami dania.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Carbonara
#carbonara