Obieranie pomarańczy
Dzisiaj w kulinarnym kąciku Adama Słodowego niezwykle zmyślny sposób na obieranie pomarańczy. Prosty, szybki i nie trzeba się przy nim upaprać sokiem.
Polecam zobaczyć ten króciutki film, w którym pokazane jest obieranie pomarańczy. W 20 sekund pomarańcza jest obrana i gotowa do podania:
Obieranie pomarańczy:
Pomarańcza
Pomarańcza – nazwa, jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrus, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Jest to nazwa tylko zwyczajowa, nie stanowi ona odrębnej jednostki taksonomicznej. Gatunki pomarańczy pochodzą z Chin i wschodniej Azji.
Zastosowanie
Owoce są jadalne. Zawierają dużo witamin, w tym najwięcej witaminy C. Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki te są uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat. Drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9 m wysokości. 1/3 światowych zbiorów pomarańczy przypada naBrazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone (szczególnie Kalifornia i Floryda), oraz Chiny.
Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach.
Wartość odżywcza Pomarańcza |
|
(w 100g produktu) | |
Wartość energetyczna | |
47 kcal = 197 kJ | |
Białka | 0,94 g |
Węglowodany | 11,75 g |
g | {{{3}}} |
g | {{{3}}} |
g | {{{3}}} |
Tłuszcze | 0,12 g |
g | {{{3}}} |
g | {{{3}}} |
Błonnik | 2,4 g |
Witaminy | |
Witamina C | 53,2 mg |
Witamina B1 | 0,087 mg |
Witamina B2 | 0,04 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,282 mg |
Witamina B6 | 0,06 mg |
Witamina E | 0,18 mg |
Makroelementy | |
Fosfor | 14 mg |
Wapń | 40 mg |
Magnez | 10 mg |
Potas | 181 mg |
Mikroelementy | |
Żelazo | 0,01 mg |
Cynk | 0,07 mg |
Mangan | 0,025 mg |
Gatunki pomarańczy
- Pomarańcza bergamota, bergamota, bergamotka (Citrus bergamia Risso & Poit., Citrus aurantium ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engler)
- Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka (Citrus sinensis (L.) Osbeck, syn. Citrus aurantium L. var. dulcis L., Citrus auriantum var.sinensis L.)
- Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna (Citrus aurantium L., Citrus aurantium subsp. amara Engler)
- Pomarańcza limeta, limeta (Citrus limetta Risso)
- Pomarańcza olbrzymia, pompela (Citrus grandis L.)
Produkty i skojarzenia
- sok pomarańczowy
- olejek pomarańczowy – do perfum, wypieków, w aromaterapii
- herbata pomarańczowa
- miód z kwiatów pomarańczy
- marmolada z gorzkich pomarańczy – niezbędny element śniadania w Anglii.
- kwiat pomarańczy – symbol stanu Floryda
- barwa pomarańczowa – oranż
- skórka pomarańczowa, kandyzowana – dodatek do ciast
- skórka pomarańczowa – cellulit
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomara%C5%84cza
_____________________________________________________________________________
#kulinaria
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks