Obieranie pomarańczy

Dzisiaj w kulinarnym kąciku Adama Słodowego niezwykle zmyślny sposób na obieranie pomarańczy. Prosty, szybki i nie trzeba się przy nim upaprać sokiem.

 

obieranie pomarańczyPolecam zobaczyć ten króciutki film, w którym pokazane jest obieranie pomarańczy. W 20 sekund pomarańcza jest obrana i gotowa do podania:

 

Obieranie pomarańczy:

https://kempinsky.pl/podaj.to/post/1074,4,nigdy-nie-widziaem-tego-sposobu-obierania-pomaraczy-genialne.html

 

Pomarańcza

Pomarańcza – nazwa, jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrus, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Jest to nazwa tylko zwyczajowa, nie stanowi ona odrębnej jednostki taksonomicznej. Gatunki pomarańczy pochodzą z Chinwschodniej Azji.

Zastosowanie

Owoce są jadalne. Zawierają dużo witamin, w tym najwięcej witaminy C. Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki te są uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat. Drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9 m wysokości. 1/3 światowych zbiorów pomarańczy przypada naBrazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone (szczególnie Kalifornia i Floryda), oraz Chiny.

Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach.

Wartość odżywcza
Pomarańcza
(w 100g produktu)
Wartość energetyczna
47 kcal = 197 kJ
Białka 0,94 g
Węglowodany 11,75 g
g {{{3}}}
g {{{3}}}
g {{{3}}}
Tłuszcze 0,12 g
g {{{3}}}
g {{{3}}}
Błonnik 2,4 g
Witaminy
Witamina C 53,2 mg
Witamina B1 0,087 mg
Witamina B2 0,04 mg
Witamina B3 (PP) 0,282 mg
Witamina B6 0,06 mg
Witamina E 0,18 mg
Makroelementy
Fosfor 14 mg
Wapń 40 mg
Magnez 10 mg
Potas 181 mg
Mikroelementy
Żelazo 0,01 mg
Cynk 0,07 mg
Mangan 0,025 mg

Gatunki pomarańczy

  • Pomarańcza bergamota, bergamota, bergamotka (Citrus bergamia Risso & Poit., Citrus aurantium ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engler)
  • Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka (Citrus sinensis (L.) Osbeck, syn. Citrus aurantium L. var. dulcis L., Citrus auriantum var.sinensis L.)
  • Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna (Citrus aurantium L., Citrus aurantium subsp. amara Engler)
  • Pomarańcza limeta, limeta (Citrus limetta Risso)
  • Pomarańcza olbrzymia, pompela (Citrus grandis L.)

Produkty i skojarzenia

_____________________________________________________________________________
#kulinaria