MIELONE W SOSIE CEBULOWYM
Byłoby dosyć głupio podawać przepis na mielone, bo jak świat, światem, każdy dom i każda mama ma swój wypróbowany najlepszy przepis na kotlety mielone.
Zauważyłem jednak, że to z czym owe mielone wjeżdżają na stół bywa bardzo różne i potrafi zepsuć smak najlepszego mielonego.
Dlatego podam mój przepis na szybki sos cebulowy, który pasuje do większości mięs – od mielonego, po zrazy wołowe, pieczeń a nawet bitki.
SOS CEBULOWY (4 porcje)
2 średnie cebule
2 łyżki stołowe mąki pszennej
2 łyżki stołowe oleju
2 bulionetki pieczeniowe
300 cl wody
sól i pieprz do smaku
1. na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebule, pokrojone w kostkę, albo jeszcze lepiej w półtalarki (co powoduje, że cebula jest bardziej wyczuwalna i daje wyrazistszy smak)
2. zezłocić na dużym ogniu
3. dosypać mąkę i wymieszać, żeby wchłonęła tłuszcz.
4. rozcieńczyć całą wodą na raz. Mieszać podgrzewając aż odpowiednio zgęstnieje.
5. rozpuścić bulionetki, doprawić i podawać z kaszą lub ziemniakami i mięsiwem.
SMACZNEGO!
#mielone #sos
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks