Małże po chorwacku

Małże po chorwacku – Dagnje na buzaru, albo inaczej Crvena buzara s dagnjama to znakomite chorwackie danie, które zdecydowanie różni się od muli po marynarsku, ale jest równie pyszne.

Mule po marynarsku to klasyka, ale w Chorwacji przyrządza się małże zupełnie inaczej, równie prosto, ale w smaku są totalnie odmienne.

 

 

 

 

 

 

 

Małże po chorwacku

( 2 osoby)

 

1 kg świeżych muli w muszelkach

 

1 duża cebula (najlepiej czerwona)

 

2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego (wtedy jeszcze 100 cl wody) , albo 1 puszka całych, lub pokrojonych pomidorów

 

4 ząbki czosnku

 

1 łyżka stołowa octu winnego (najlepiej z szery), soku z cytryny, albo 50 cl białego wina.

 

1 łyżka stołowa bułki tartej

 

oliwa do smażenia

 

 

 

1. Małże opłucz i ewentualnie oczyść. BARDZO WAŻNE: Jeśli małż jest całkowicie otwarty i w ogóle nie reaguje na stukanie (nie próbuje się zamknąć) jest martwy i należy go wyrzucić!

 

2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oliwie w dużym garnku.

 

3. Dorzuć przecier i podsmaż go trochę na patelni, żeby stał się słodszy. Zalej wodą i wymieszaj. (Albo pokrój pomidory z puszki w wrzuć razem z zalewą do cebuli).

 

4. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej ocet, sok z cytryny albo wino i chwilę pogotuj, żeby czosnek się zaparzył.

 

5. Zagęść wszystko bułką tartą.

 

6. Wrzuć do garnka małże i gotuj kilka minut. Kiedy się otworzą są już gotowe. Potrząśnij kilka razy garnkiem uprzednio przykrywając go pokrywką. UWAGA! Jeżeli jakiś małż się nie otworzy, należy koniecznie go wyrzucić, bo jest martwy i może spowodować zatrucie!.

 

Gotowe!

 

 

Podaje się natychmiast na głębokim talerzu, zalewając powstałym sosem. Najprościej jeść używając jednej z muszelek, jako szczypce, którymi wydłubuje się następne małże.

 

Małże po chorwacku smakują najlepiej ze świeżym, białym chlebem typu bagietka, ale można je także podać ze spaghetti. Nie bardzo natomiast pasują do frytek, jak te po marynarsku.

 

Do nich najlepiej pić białe, schłodzone, wytrawne wino, albo zimne piwo.

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Omułek jadalny

Omułek jadalny (Mytilus edulis) małże lub mule – gatunek kosmopolitycznego małża z rodziny omułkowatych (Mytilidae), szeroko rozprzestrzeniony w morzach półkuli północnej z wyjątkiem strefy arktycznej. W Bałtyku omułek jadalny jest jedynym przedstawicielem małży nitkoskrzelnych (Pteriomorphia). Występuje tam w postaci skarlałej. Nie jest zaliczany do fauny Polski.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Omu%C5%82ek_jadalny


#Mule