Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami – Teraz, kiedy jest sezon na pyszne polskie truskawki, a za oknem upał to danie jest znakomitym pomysłem na błyskawiczny i pyszny obiad.

Z resztą, do tego przepisu nadają się równie dobrze mrożone truskawki, więc jeśli najdzie kogo ochota poza sezonem truskawkowym, makaron z truskawkami jest sprawdza się zarówno latem, jak i zimą.

Dla mnie jednak jest to wymarzone, lekkie danie, które uwielbiam jeść, kiedy za oknem jest gorąco i nie mam ochoty na nic ciepłego.

 

Makaron z truskawkami

 

Makaron z truskawkami (2 osoby)

400 g ulubionego makaronu (ja używam świderków)

250 g świeżych, albo mrożonych truskawek

200 ml jogurtu typu greckiego

1. Ugotuj makaron w solonej wodzie al dente.

2. Pokrój truskawki na ćwiartki i zmiksuj je ręcznym blenderem do ulubionej konsystencji. (Ja lubię, kiedy zostaje w nich jeszcze trochę całych cząsteczek owoców.)

3. Dosłódź do smaku i polej sosem truskawkowym makaron.

Gotowe!

Jeżeli ktoś ma ochotę, można oczywiście dodać do truskawek pokruszony biały twaróg. Też pyszne!

SMACZNEGO!!!

 

Makaron

Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Rodzaje makaronu

Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Makaron


#makaron