Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami – Teraz, kiedy jest sezon na pyszne polskie truskawki, a za oknem upał to danie jest znakomitym pomysłem na błyskawiczny i pyszny obiad.
Z resztą, do tego przepisu nadają się równie dobrze mrożone truskawki, więc jeśli najdzie kogo ochota poza sezonem truskawkowym, makaron z truskawkami jest sprawdza się zarówno latem, jak i zimą.
Dla mnie jednak jest to wymarzone, lekkie danie, które uwielbiam jeść, kiedy za oknem jest gorąco i nie mam ochoty na nic ciepłego.
Makaron z truskawkami (2 osoby)
400 g ulubionego makaronu (ja używam świderków)
250 g świeżych, albo mrożonych truskawek
200 ml jogurtu typu greckiego
1. Ugotuj makaron w solonej wodzie al dente.
2. Pokrój truskawki na ćwiartki i zmiksuj je ręcznym blenderem do ulubionej konsystencji. (Ja lubię, kiedy zostaje w nich jeszcze trochę całych cząsteczek owoców.)
3. Dosłódź do smaku i polej sosem truskawkowym makaron.
Gotowe!
Jeżeli ktoś ma ochotę, można oczywiście dodać do truskawek pokruszony biały twaróg. Też pyszne!
SMACZNEGO!!!
Makaron
Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
Rodzaje makaronu
Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:
- anelli (pierścionki)
- abachini
- agnolotti
- barbine
- bavette, bavettine
- bigoli
- bucatini
- campanelle
- canalini
- cannelloni
- capellini, capelli d’angelo (włosy anioła)
- Cappelletti
- casarecce
- casoncelli
- castellane
- cataneselle
- cavatelli
- celentani
- chifferi
- chiocciole (muszelki)
- chitarrine
- conchiglie
- cocci di Sicilia
- conchiglioni (muszle)
- corallini
- cotelli, cavatappi (cienkie rurki skręcone w świderki)
- creste di gallo (grzebień koguta)
- cavalline
- ditali, ditalini, ditaloni (naparstki)
- eliche (świderki)
- fagottini
- farfalle, farfalline, farfalloni (kokardki)
- fettuccine (wstążki)
- filini
- fricelli (zwinięte listki)
- fisarmoniche
- fregnacce
- fusilli (świderki)
- garganelli
- gemelli
- girandole
- girandole
- gnocchi, gnocchetti
- gnosetti (małe gnocchi)
- gobbetti
- gramigna
- grattini, grattoni
- lancette
- lasagne, Lasagnette
- linguine
- limoncini
- łazanki
- maccheroni, maccheroncini (cienkie, lekko zagięte rurki)
- mafaldine
- maltagliati
- maniche, mezze maniche
- mezzelune
- midolline
- orecchiette (muszelki)
- paccheri (bardzo grube,krótkie rurki do nadziewania)
- pappardelle (szerokie wstążki)
- penne (rurki), penne rigate (karbowane rurki)
- pici (makaron)
- pireneri
- pipette rigate
- puntine
- pizzoccheri
- quadretti
- ravioli (pierożki)
- reginette
- riccioli
- ricciutelle
- rigatoni (grube rurki)
- risi, risoni
- rotelle, ruote (kółeczka)
- sedani, sedanini
- sorprese
- sospetti
- spaccatelle
- spaghetti, spaghettini, spaghettoni
- spighe
- stelle, stelline (gwiazdki)
- strangozzi
- stringoli
- strozzapreti
- tagliatelle (wstążki)
- taglierini
- tagliolini (cienkie wstążki)
- tempestine
- torchietti
- tortellini
- tortelloni
- tortiglioni (długie świderki)
- tripolini
- trenette
- vermicelli, vermicellini
- ziti, zitoni
https://pl.wikipedia.org/wiki/Makaron
#makaron