Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym, macaroni and cheese, albo mac’n’cheese to nieomalże narodowa potrawa Ameryki.
Przygotowuje się ją w tysiącach odmian i wariantów – ja dzisiaj Wam podam swój autorski przepis, który jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.
Ja mojego makaronu nie zapiekam, ale jeżeli ktoś chce to wystarczy przelać masę do naczynia żaroodpornego, posypać bułką tartą i zapiec makaron w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż posypka się zarumieni.
Makaron w sosie serowym (4 osoby)
400 g makaronu “kolanek”
250 g wędzonego, surowego boczku
250 g sera typu cheddar
2 łyżki stołowe oleju
2 łyżki stołowe mąki
0,5 l mleka
sól, pieprz do smaku
- Gotujemy makaron al dente na solonej wodzie.
- Na 2 łyżki gorącego oleju w garnku, wrzucamy 250 g pokrojonego w kostkę boczku i pozwalamy mu się trochę podsmażyć, ale ma pozostać miękki, nie robimy skwarków.
- Dosypujemy 2 łyżki mąki i przesmażamy ją ca: 2 min. robiąc zasmażkę.
- Wlewamy mleko i podgrzewamy całość aż zgęstnieje.
- Dosypujemy stary ser i pozwalamy mu się roztopić.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Łączymy z makaronem.
Gotowe!
Jeżeli tak, jak ja wolicie makaron w tej formie, bez zapiekania, danie jest już gotowe, jeżeli chcecie mieć chrupką skórkę, zapieczcie makaron pod posypką z bułki tartej w 180 stopniach, aż bułka się zarumieni.
SMACZNEGO!!!!
Macaroni and cheese
Macaroni and cheese (również mac and cheese; z ang. “makaron z serem”) – potrawa popularna w krajach anglosaskich, w szczególności w Stanach Zjednoczonych, w postaci makaronu zapiekanego z sosem serowym. Istnieje wiele odmian potrawy, różniących się między sobą konsystencją (od kremowej po charakterystyczną dla zapiekanki) oraz dodatkami.
Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą z początku XIX wieku. Wynalezienie potrawy przypisywane jest niekiedy błędnie prezydentowi Stanów Zjednoczonych, Thomasowi Jeffersonowi. Na spopularyzowanie potrawy miało wpływ wprowadzenie do sprzedaży pakowanych dań przez przedsiębiorstwo Kraft w 1937 roku.
Podobna potrawa, jednak z dodatkiem ziemniaków i cebuli, występuje w kuchni szwajcarskiej i znana jest jako Älplermagronen.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Macaroni_and_cheese
#kuchnia