ŁÓDECZKI BRZOSKWINI Z SURIMI

Po raz pierwszy dostałem łódeczki z brzoskwini napełnione farszem u znajomych w Krakowie.

surimiFarsz jednak był z białego serka, pietruszki i czosnku. Ja robię ten przepis chętnie z tym pierwotnym nadzieniem, ale także z sałatką z kraba, albo kiedy jego brak, z paluszkami surimi.

Jakkolwiek by nie było, słodki smak brzoskwiń ze słoną sałatką i chrupką sałatą, zawsze się sprawdza, a przystawka mimo, że jest szalenie prosta i tania w przygotowaniu, jest wyszukana, elegancka i robi wrażenie.

ŁÓDECZKI BRZOSKWINI Z SURIMI (8 łódeczek)

1 puszka mięsa z kraba, albo 100 g paluszków surimi

1 puszka brzoskwiń w syropie

8 liści sałaty (ja lubię chrupkość lodowej, ale może być inna)

1 pęczek koperku

50 g mrożonego zielonego groszku

1 łyżka stołowa majonezu

1 łyżka stołowa chudej śmietany

sól do smaku

1. Wymieszaj drobno pokrojone paluszki surimi, albo mięso kraba z majonezem i śmietaną.

2. Dorzuć zblanszowany i ochłodzony zielony groszek (ja go gotuję tak, że wrzucam go do wrzątku, a kiedy woda znowu się zagotuje, groszek jest gotowy).

3. Pokrój drobno koperek i dorzuć do sałatki.

4. Posól do smaku.

5. Podawaj na połówce brzoskwini na liściu sałaty

SMACZNEGO!!!


#surimi #kuchnia #przystawka