ŁÓDECZKI BRZOSKWINI Z SURIMI
Po raz pierwszy dostałem łódeczki z brzoskwini napełnione farszem u znajomych w Krakowie.
Farsz jednak był z białego serka, pietruszki i czosnku. Ja robię ten przepis chętnie z tym pierwotnym nadzieniem, ale także z sałatką z kraba, albo kiedy jego brak, z paluszkami surimi.
Jakkolwiek by nie było, słodki smak brzoskwiń ze słoną sałatką i chrupką sałatą, zawsze się sprawdza, a przystawka mimo, że jest szalenie prosta i tania w przygotowaniu, jest wyszukana, elegancka i robi wrażenie.
ŁÓDECZKI BRZOSKWINI Z SURIMI (8 łódeczek)
1 puszka mięsa z kraba, albo 100 g paluszków surimi
1 puszka brzoskwiń w syropie
8 liści sałaty (ja lubię chrupkość lodowej, ale może być inna)
1 pęczek koperku
50 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka stołowa majonezu
1 łyżka stołowa chudej śmietany
sól do smaku
1. Wymieszaj drobno pokrojone paluszki surimi, albo mięso kraba z majonezem i śmietaną.
2. Dorzuć zblanszowany i ochłodzony zielony groszek (ja go gotuję tak, że wrzucam go do wrzątku, a kiedy woda znowu się zagotuje, groszek jest gotowy).
3. Pokrój drobno koperek i dorzuć do sałatki.
4. Posól do smaku.
5. Podawaj na połówce brzoskwini na liściu sałaty
SMACZNEGO!!!
#surimi #kuchnia #przystawka
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks