Kurczak w czerwonym wermucie
Kurczak w czerwonym wermucie – to znakomite danie niewiadomego pochodzenia, ale jest niezwykle pyszne i bardzo proste w przyrządzeniu.
Kiedyś podpatrzyłem ten przepis w telewizji u Jamiego Oliviera, ale on doprawił na końcu wszystko estragonem, a ponieważ nie wszyscy lubią tę specyficzną przyprawę, ja zmodyfikowałem odrobinę przepis i mój kurczak w czerwonym wermucie jest z dodatkiem oregano, a nie estragonu.
Tekst czytelny na komórce:
https://www.facebook.com/grzegorz.kempinsky/posts/10219860367754049
Kurczak w czerwonym wermucie
2 porcje. Szybkie przygotowanie 10 minut. Wolne gotowanie 40 minut.
2 nogi z kurczaka wolnowybiegowego
4 ząbki czosnku
200 g zielonych winogron bezpestkowych
200 g ciemnych winogron bezpestkowych
200 ml czerwonego wermutu (może być całkiem tani. Nie musi być markowy i drogi – patrz obrazek poniżej)
masło i olej do smażenia
sól, czarny pieprze i oregano do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Natrzyj nogi z kurczaka olejem ze wszystkich stron, dopraw solą i pieprzem, połóż na patelni skóra do dołu i dodaj łyżkę masła, bo kurczak smażony na oleju i maśle lepiej smakuje, a na samym maśle by się spalił.
- Smaż kilka minut ze wszystkich stron, aż nogi przyrumienią się na złoto, po czym pokrój w cienkie plasterki ząbki czosnku, dorzuć na patelnię i dodaj winogrona, bez łodyżek. (Zostaw kilka winogron, żeby dodać je na końcu, albowiem wtedy będziesz miał dwa rodzaje smaku i faktury winogron w daniu.
- Przewróć nogi skórą do góry, wlej wermut na patelnię i wstaw patelnię do piekarnika na około 40 minut, żeby kurczak się przyrumienił i upiekł w środku, a sos zgęstniał.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, dopraw oregano, dorzuć pozostałe, surowe winogrona, zamieszaj i rozłóż na talerze.
Gotowe!
Moim zdaniem ten kurczak smakuje najlepiej, podany z białym ryżem, ale ziemniaki pure lub grzanki, także się nadają.
Smacznego!
Wermut
Wermut – wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi (najczęściej piołunem, a także szałwią, kolendrą, goździkami, gałką muszkatołową i in.). Wermuty zalicza się do win deserowych. Zawartość alkoholu waha się w granicach 12–20% obj.[1] (może być wzmacniane alkoholem). Bywa dosładzane cukrem lub karmelem. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun.
Początkowo był to napój leczniczy. Za wynalazcę wermutu uchodzi kupiec z Turynu Antonio Benedetto Carpano. Wino było wówczas zaprawiane piołunem. Dzisiejsza nazwa powstała dopiero w XIX w. Napój stał się popularny, pity nie tylko dla zdrowia, ale i dla przyjemności.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wermut
#Kurczak